'>

Sunday, April 30, 2017

Hujung April.

Things’ve been better now, Alhamdulillah. Getting used to the daily routine of being a tajah, mungkin dah kira agak well-adapted dalam banyak benda selama sebulan ni- kecuali kepenatan melampau lepas balik kerja. Itu memang buat masa sekarang takleh nak hadam lagi. Sekarang baru tau yang cikgu-cikgu berganda-ganda feeling seronoknya bila cuti sekolah than kids do.😁

But I’m always thankful that I got to work, when some of my friends mengeluh sebab terpaksa mereput lama kat rumah. Rezeki. Bersyukur untuk setiap detik dan pengalaman.

Sekarang kalau weekend hari Sabtu ada benda baru. Kalau sebelum ni asyik ada program sekolah, sekarang program sendiri pulak which is tengtengteng – buat lesen keretaπŸš—. Orang tua-tua kata better late than never eheh walaupun agak aneh bila umur 21 dok pandai drive pastu asyik menyusahkan orang lain bila nak gi mana-mana haha sory Umi Baba dan lain-lainnyaaa. Doakan saya lulus semua test supaya tak hangus reratuih pulaπŸ˜–

Everyone has their own struggle of becoming better. Think twice before we judge! :)

Thursday, April 13, 2017

Confessions


Mungkin bila dah habis satu fasa, kebanyakan orang rasa it's time to move a little forward dalam hal jodoh. Confessions, fasa untuk cop pilihan hati walaupun the exact waktu untuk settle down tu belum benar-benar pasti. At least it's worth it of gagal selepas mencuba daripada terlepas menganga, something like that.
It’s sweet to know that there’s other people silently dedicating du’as for you without you knowing, it's nice that someone cares, it's good that you're surrounded by orang baik-baik BUT when your heart decides not to feel the same way, your mind tells you that you’re a jerk. You're going to feel so bad bout that but neither you nor me has ever wanted to be a heartbreaker. Tapi dalam hidup kita, sentiasa perlu untuk membuat pilihan. Dan amat perlu untuk menghadirkan Allah dalam pilihan.


Bila dah semakin meningkat umur ni, dalam kepala timbul ayat "Pada awalnya, semua orang berbangga dengan pilihan masing-masing. Namun, tak semua mampu bertahan dengan pilihan tersebut hingga ke akhirnya."

Is it wrong, to doubt that feelings really last long? Kalau betul orang suka, persoalannya sampai bila?

Kata Ibrahim al-Khawwash;

"Jangan memaksa diri untuk mencapai apa yang telah dijamin dan jangan mensia-siakan (mengabaikan) apa yang telah diamanahkan kepadamu."


Everything is all set, Allah akan susun semua dengan cara yang tepat, orang yang tepat dan masa yang tepat, wouldn't He? Jodoh, rezeki dan sewaktu dengannya tu bukan benda yang perlu dibingungkan sebab segalanya Allah akan bantu selesaikan, dan dalam usia sekarang, prioriti-prioriti lain masih di depan. Untuk diri sendiri yang masih belum matang ni, usaha hanya sebatas doa dan menjadi yang terbaik untuk semua. Tak ke?

Tapi tak sesekali aku nak kata cop awal tu salah, confess tu wrong step. Bukan. Sebab lain orang lain cara berfikir, kita yang mengenali diri kita sendiri macam mana. Kalau yakin keputusan yang kita buat tu betul, go on  je. Dan little by little saya sendiri semakin mengenali diri saya macam mana, semakin jelas apa yang nak dicapai dalam hidup. Maka, for now it just turns out to be.. not (yet) my thing anymore?😊











MashaAllah hasutan syaitan hindustan mana pulak ni wehh πŸ˜‚ For some reasons I just feel the need to write this on blog walaupun terasa macam hilang macho & awkward yang amat, lek ah first and last la ni InshaAllah hahaha ok geraklu

Everyone has their own struggle of becoming better. Think twice before we judge! :)

Wednesday, April 12, 2017

Suara tolong buat comeback

Alhamdulillah hampir dua minggu dah berlalu dengan laju yang amat, berjaya tak berjaya pun kira setakat ni mampu bertahan lagi la. Walaupun penat sangatttt dan dah seminggu lebih suara serak yang tak surut sejak hari ketiga, makin teruk lagi ada sebab dah serak pun tetap kena jerit-jerit jugak bila namanya cikgu. Mengajar pulak kelas hujung yang MashaAllah bising dia tahap taska. Kalau tak jerit maunya tenggelam suara tajah. Nak menangis pun ada kadang-kadang, nikmat suara Allah tarik kejap baru ni bukan main perit. Belum nikmat bernafas lagi huhu okay insaf jap.

Mana taknya, Jadual 3 Tholhah pukul 8.00 pagi sampai 1.30 tengahari tu dibahagi berdua je dengan Kak Farwah, jadual pulak tak stabil. Ada hari yang kelas kami sama banyak, ada yang kelas dia sikit sampai 3 masa je sehari tapi saya banyak and vice versa. Kot bosan jugak la bebudak tu tengok muka kitorang, 14 subjek cikgu sama je keluar masuk haha :’) Dah la halaqah Quran 2.30-4.30 petang tu tajah sorang ni jugak yang hadap kelas depa. Dua tiga hari awal tu depa gerun lagi, tapi dah lama sikit haa start dah buat perangai nak kena campak luar tingkap. Hingaq macam pasaq. Pulak tajah ni bila dah takde suara, slow down la sikit. Nasib baik ramai je volunteer tolong jadi speaker tajah siap back up “WOII DIAM AH SIAN USTAZAH TAKDOK SUARA DOH SEBAB MU BISING SANGAT!” haha comel betul walaupun kadang-kadang dia sama je bising.

Tapi yang pandai & rajin belajar takyah diketuk banyak kali ada je. Nasa’i, Nuruddin, Izzati. Yang lain tu most of the time masuk kategori menyembang yang sekali ketuk sekali buat, atau geng “Tak bawak buku” pastu bila paksa cari dalam beg tetiba magik pulak boleh jumpa, padahal tak pandai baca nama subjek kat buku pastu malas menulis lol. Cuma boleh dikatakan majoritinya memang buat setiap kerja yang tajah bagi, tapi effort tajah kena gigih la nak ketuk banyak kali, diorang kalau menulis memang slow. Kena cari inisiatif lain macam offer gula-gula kalau siap awal, tak siap takleh rehat, rampas/campak mainan diorang luar tingkap dan sebagainya. Tapi yang cutenya diorang rajin kalau suruh tasmik/mengaji dengan tajah ^^ (sebab boleh makan madu & kismis kehkeh) . Banyak karenah betul 3 Tholhah, sebab tu dalam geram tu serius tajah sayang.

Tahap kegarangan saya rasanya dah sampai tahap medium (okay la tu newbie) keje asyik jerit & libas meja depa dengan bulu ayam besi tu je. Tapi diorang tetap cakap banyak kali - suka ustazah Alya masuk sebab garang sikit tapi baik hohoho terhawuπŸ˜†. ‘Baik’ la nak dibandingkan dengan asatizah senior lain, power woi asal cakap nak mengamuk je bunyi. Kagum, dengan aku sekali gentarrr campur kesian haha. Entah la, diri sendiri tak sampai hati nak kasar sangat sebab depa budak lagi, baya adik saya je. Harith pun slow learner so boleh paham la. Emosi sesetengah dari diorang macam belum matang sesuai umur, kejap-kejap mengamuk bergaduh pastu nanges tak tentu hala. Ada time yang kita perlu pujuk & puji, bukan marah je semedang. Lagipun masa praktikal I tajah pra asyik kawan dengan bebudak je, tak biasa tinggi suara :3 (fail betul cikgu ceni) Apapun setakat ni inshaAllah boleh sabar lagi, geram tu memang tapi biasa la bebudak dan diorang tak pernah masuk kategori kuaja & menjawab dengan tajah. BERANI NOK BUAT GITUUUU? haha

I love kids so much, but at some points I don’t think like I was really born to be a teacher, especially tajah sekolah rendah yang memerlukan suara petir & kegarangan tahap dasat untuk buat the whole class totally in control. Tapi tamau give up lagi, awal sangat nak downkan diri sendiri. InshaAllah berbaki few months ni I’ll try my best, kemon lah Alya hang bukan amik course perguruan pun. Kira okay la ni for a newbie with no basic hahaha pujuk hati. Kakak-kakak sana kata biasa la awal-awal pun diorang seminggu dua takde suara, pastu okay la dan suara jadi lebih lantang. Pecah suara orang kata (lol that just sounds so wrong).

Kirim doa untuk saya please! 😁

Everyone has their own struggle of becoming better. Think twice before we judge! :)

Tuesday, April 4, 2017

Kak Tajah

Nabi kata bila Allah inginkan kebaikan bagi seseorang, Dia menjadikannya faqih dalam agama.

Dan sangat bersyukur kalau itu yang Allah nak bagi sekarang, melalui rezeki sebagai Kak Tajah di Madrasah Darussalam. Balik dari MAIDAM, tetiba Umi drive sampai depan Madrasah dan bagitau dapat keje. Buat surprise la kira sebab beliau tau fon saya mati, maka I had no idea haha comel je Umi. Tekezott yang amat sebab tak expect pun dapat memandangkan iv hari tu rasa hampeh semacam. Otak karat lepas sebulan mereput haha. Tapi betul la rezeki Allah ada di mana-mana.

Bila sampai tu ada lagi sorang akak ni diterima kerja sekali, Kak Farwah dan dia yang dipanggil dulu untuk serahan tugas. Then ada usrah, kagum la ada usrah guru wehh walaupun sebulan sekali je haha. Silibusnya kitab “Membina Fikrah Harakiyyah Islamiyyah” maka saya kembali mendengar istilah-istilah yang dah ditinggal sejak 4 tahun lalu Alhamdulillah uhuhu. Pastu disambung dengan meeting pasal Tamrin Tarbawi minggu depan (serius rasa macam balik zaman MPP je lol).

Kalau time praktikal kat SK Padang Midin dulu saya macam alone sadis sangat sebab semua cikgu berusia saya sorang je muda, kat sini Alhamdulillah majoritinya Ustaz & Ustazah muda 20an 30an camtu kecuali a few. Tapi lepas taaruf dalam meeting tu Mudir kata saya adik bongsu huhu. Dan mereka nampak sangat rapat & riuh antara satu sama lain, like how usrah mates should be. Maka rasa sangat lega and hope that I could get along very well too InshaAllah.

Nak ikut gaji, tak expect la tinggi sebab nama pun madrasah. Tapi Baba kata, apa yang penting ialah belajar tentang kehidupan. Belajar menghadapi suasana kerja untuk akan datang. I'm having a few insecurities like macam mana nak kawal kelas memandangkan saya bermasalah dalam bab cakap kuat-kuat, secondnya madrasah tu jauh dan saya tak pandai drive so how can I be on time setiap pagi, also nak ajar benda-benda yang dah tak berapa ingat. Kena study balik. Guru kat situ tak ramai, jadi sorang kena ajar banyak subjek- bukan subjek Diniah & hafazan je, subjek akademik pun. Redah je la nak oi hahaa

Overall, saya bersyukur sebab Allah bagi peluang untuk mengajar dan belajar. And now my cuti is officially over peh malasnyaaaa. Doakan saya!

Jumaat.
31 Mac 2017

Everyone has their own struggle of becoming better. Think twice before we judge! :)

Monday, March 27, 2017

The Final Days (PART II)

Sambung entri sebelum ni :

That was the first day. And for the rest of it.. Mula membiasakan diri dan bersyukur dengan apa yang ada. Was’nt that bad tho, best je cuma sebab dah biasa selesa maka kami jadi manja *dush dushπŸ’£*. Here’s a random list of what we’ve done there (12 hari rasa lama gila seriesli) :

  1.        DEMAM

Bermula dengan Lamiey yang demam panas sampai kena masuk air dalam badan dan extend dua paper, juga Ziyad yang demam & batuk teruk extend Syafawi. Lalu rantaian ukhuwwah jom-sakit-bersama-kami ni bersambung pula dengan Zue, Eby, saya dan semua banat IQT kecuali Kak Sanah & Fidah je tak silap. Allahu memang ujian betul huhu siap ada yang ingat kami batuk saja buat lawak. EXCUSE US APA TAK CUKUP REAL KE BATUK TUπŸ˜“


2.  KAFE
Kat DQ ada 3 kafe: Kafe Pentadbiran, Kafe Dona (Banin) & Kafe Doni (Banat). Ke tertukar eh aku pun konfius haha. Harga standard je. Lepas bergilir buat show Jalan-Jalan Cari Makan kat 3 kafe tu selama beberapa hari, baru tau rupanya Banat takleh redah kafe Banin dan Banat DQ selalunya jarang jejak kafe malam-malam. Kami bebudak MTQN je sesedap sirap asal lapar je “Jom makan kat kafe” tak kira siang malam. Patut orang asyik tengok muka pelik, langgar peraturan tak bertulis rupanya. Halahh tumpang makan je pun bukan bayar pakai biasiswa dia haha 😝


3. TASIK
I’ve been there, lepak tepi tasik berapa kali pun tak ingat dah siap buat live lols. Cantik la, besar wui tasik dia. Nak buat port mengaji pun best, dekat dengan masjid. And we held our #SaofhaqFinalMeeting masa petang terakhir kat sana. Sesi photoshoot siap pakai baju batch lagi, and we also did our second Mannequin (The first one masa #SaofhaqDayOut). Rinduuu


4   IMTIHAN
Macam jadual yang saya post dalam entry sebelum ni, paper kami tak banyak. Duk lama sebenarnya sebab ada gap lama sebelum Tasfiyah. Maka, jadi pereput sejati sepanjang 4 hari tu huhu. Paper Tahriri Quran & last paper- Tarikh Qura’ & Tarikh Mashaf duk dalam dewan besaq yang mula-mula serius blur nak duduk mana. Sebab aci duduk je ikut syukbah dan line selang banin banat supaya tak meniru 😩 Sehah punya rezeki, time Tahriri sebelah dia banin DQ yang masyi & tak kedekut, baik hati tanpa diminta tolong baca kuat-kuat. “Aaaaa dok acinya Sehahhhhh😭”, jerit 10 banat lain termasuk saya haha.

Syafawi … Soalan dia MashaAllah, susah uii. Kecoh group DQ-MTQN dengan seruan-seruan “Marhaban Ya Tasfiyah” haha. Kami IQT pecah ke 3 bilik panel, giliran ikut nama. Dan dah menjadi habit kami sejak sem 1- bila sorang siap, semua kalut gi serbu tanya ”Kena soalan mende tadi?”. Kak Sanah & Syauqi (giliran first) dapat soalan senang je, sampai turn seterusnya terus ramai nangis haha. Tapi Alhamdulillah Ustaz Karmizi baik sangat (walaupun muka syadid), layan je patploh belas kali rayuan tukar soalan saya diikuti dengan “Saya lulus dok Ustaz?😰” di penghujung sesi. Nasib baik tak kena penampo, annoying gila budak ni dah la takleh jawab haha. Khamis tu keluar list nama Tasfiyah & berkat doa semua dan murah hati Ustaz, Alhamdulillah saya dan separuh lagi sahabat tak kena. Tapi sangat kagum dan rasa amazed tengok usaha sahabat-sahabat lain yang Tasfiyah masa hari-hari saya mereput tu. Beruntung, Allah pilih untuk lebih dekat dengan Quran. Qiraat Amali Alhamdulillah okay la, last minute tak tido hafal matan walaupun demam kira worth it, gagap itu biasa haha.

5.                 5. NOVEL USTAZ
Ustaz Ibrahim salah seorang Mumtahin yang pernah datang ke IQT masa semester berapa pun tak ingat, tapi sentiasa menjadi faveret student sebab baik sangat, Syafawi semua lulus kalau dengan beliau hihi. Bila jumpa kat kafe, terus kami eksaited dan macam biasa ajak sembang & bergambar. Ustaz semangat ajak gi bilik Ustaz, jadi satu hari tu kami (Zue, Sehah, Fidah, Saya) mewakili semua pergi la jumpa Ustaz, mintak taujihat sebelum balik. Alhamdulillah banyak Ustaz pesan, antara yang saya paling ingat “Kamu lepas ni jangan tinggal mengulang, jaga Quran. Sekurang-kurangnya bila grad tu kamu ada 20 juzuk, bukan ingat surah Ad-Dhuha je. Baru la rasa berbaloi terima sijil Diploma, ada benda yang kamu dapat”. Tudiaaaa sentap baqhang.😫

Dan... Novel Ustaz? Tu kisah macam mana beliau kawen dengan isteri beliau haha. Panjang & best yang amat, one fine day I’ll write about it inshaAllah. Kalau rajin ah. Update blog pun malas, ada hati nak tulis novel puiii

           6.  SMUTEM
Lupa SMUTEM tu stands for apa, tapi setiap tahun ada taklimat ni lepas final untuk student JAKIM semester 6, explain pasal nak sambung belajar & Skim Pembiayaan Huffaz. Dengan bayaran RM20+RM30 untuk Universiti Awam (UA), universiti luar tak ingat berapa, SMUTEM akan bantu dalam a few important things untuk sape yang berminat mendaftar. Most of us do. Dan hari-hari terakhir itu menjadi semak dengan dilemma “Lepas ni nak sambung mana?”.

           7. TAARUF
Bilik kat DQ banyak, aras pun pening. Bilik paling dekat dengan kami cuma INSPI (geng Ganu) je, MTQ negeri lain – Kedah, Sarawak, Melaka etc etc tu semua jauh sikit. Maka, menjadi satu kemalasan bagi kami nak ketuk pintu bilik depa ajak sembang. So, taaruf pun bila terserempak or duk sebelah je la. Tanya nama, DQ/MTQN mana, sembang sikit pastu lupa dah muka sebab ramai sangat. Saya lettew haha. Tak sempat nak berukhuwwah mana pun kat sana, masing-masing sibuk ngulang & study maka automatik jadi assobiyah sikit :3 Tapi Banin bagus la, meriah group diorang duk sembang, lepak sesama campur DQ-MTQN macam dah lama kenal.

8.                8. JODOH BERTEMU DI TASIK DQ
Amboi point takleh blah. Maka memandangkan masing-masing dah habis sem 6 dan rasa masuk fasa layak kawen, terselit juga aktiviti usha budak MTQN lain yang dijalankan oleh segelintir student kerana mungkin rasa berpeluang cerah jumpa jodoh lain negeri lol. Banin kami sangat protective dan jawab “Ahhh takdok takdok, banat sep aku semua berpunya doh” bila orang tanya tapi yang kelakarnya siap cerita “Femes weh banat IQT sini, orang kenal blabla. Bangga rasa Banin.” Sebab apa bangga pun aku taktau hahaπŸ˜…

           9. CLASS TRIP
Masa hari-hari mereput tu tak sabar betul nak balik tapi last day tu rasa sayu je, sayang nak tinggal DQ. Sebenarnya, sayang nak habis Diploma. Sayang nak berpisah dengan semua. Dannn sebelum bertolak balik, kami ke KL kejap round Time Square. Comel je ramai-ramai ikut Eby &Asiah naik monorel apa semua macam anak ayam hahaha masing-masing jakun. Nasib baik ada budak Keyellll. Sampai TS, makan pastu berpecah. Ada yang gi main bowling, theme park, tengok movie, window shopping camtu la dan gather semula masa nak balik. Naufal sanggup drive dari jauh semata-mata nak join sekali sebab this might be the last time boleh gather ramai-ramai. Masa kat DQ pun dia datang jumpa semua, bawak goreng pisang bagi moral support haha 😊πŸ’ͺ

Sesi drama air mata bermula bila mana Asiah & Eby dah tak ikut naik bas sekali balik Ganu, jadi kami berpisah kat situ. Naik bas terus kena bahan sebab nanges. Kuaja. But it’s a good thing cs I didn’t cry for long sebab diorang buat lawak.

           10. MEREMPAT
Alhamdulillah selamat sampai IQT pukul 1.30 pagi camtu, setelah berjam-jam layan perasaan & sembang dalam bas yang tak semeriah masa otw pergi. Bila sampai terpaksa merempat tumpang tido rumah adik-adik (our ex-rumah sewa huhu) dan saya terpaksa stay lama sikit sebab Umi Baba gi KL, takde orang kat rumah. But a BIG thanks to adik-adik (Sumayyah, Aisyah, Rahmah, Tasnim, Baiti, Maryam, Muja, Syahida, Pqah, Kimie, Syu) for being awesome companies walaupun mula-mula Kakya segan gila sebab sensorang. But they treated me so well & kelakar yang amat πŸ˜‚ I had such a nice moment tho, siang tu pun ada Lamiey, Fidah, Kyrah, Coki, Timoh & Kakyan sama-sama isi borang & bergambaq. So I can simply say that my last day in IQT ended so well.


Special thanks to Arina, mangsa orientasi kami seminggu kat IQT yang sambut kami spesel kawkaw dari first day kat DQ sampai kami naik bas balik. Not to forget Nisreen Comey, Ainaa Athirah, Ayie of MTQ Perlis, juga sahabat-sahabat DQ & MTQN lain walaupun tak sempat kenal semua-- for helping us a lot sepanjang kat situ. Jazakumullahukhair. Moga kejayaan milik kita semua, inshaAllah πŸ˜‡πŸ’“ Lepas ni dah bawak haluan masing-masing. Fihifzillah guys!



Everyone has their own struggle of becoming better. Think twice before we judge! :)

The Final Days (PART I)

So today I finally got courage and time, of course, to start writing again eventho I couldn’t post everything on time since the internet is not working so well. But I’m just gonna write up everything I could remember for this two special events: 12 days in Darul Quran, plus my sister’s marriage Alhamdulillah. Before I start, let’s make it clear that I’m not writing for anyone but myself, as these are the moments I would like to treasure and people I decided not to forget. So, I’m terribly sorry if this blog is not worth reading to you hee 😁

Be prepared for a major throwback, 12 DAYS OF FINAL EXAM in Darul Quran. Now.. How should I start? Dari minggu terakhir di Institut al-Quran Terengganu yang dipenuhi dengan aktiviti kalut nak jilid tesis ey? Haha. Masa tu la masing-masing baru nak mintak tolong member betulkan format (1 tesis mewakili 4 orang penulis kat laman rumah sewa hahaha), berebut turn guna printer yang masa nak print tu margin apa semua macam harem punya menyusahkan, kertas A4 tak cukup dan sebagainya. ‘Abang Jilid’ was such a big helper dan sangat penyabar tunggu kami banin banat yang berperangai tenuk last minit ni kat luar pagar haha. Dalam minggu tu jugak kami banat sem 6 kena pack semua barang untuk pindah keluar dari rumah sewa sebab junior nak masuk, and it was totally distracting dan masa tu rasa mengulang & study memang ntah ke mana. Langsung takde gaya orang nak final lagi seminggu. Soalan “Mesti awak ngulang banyok doh kan?” hari-hari menusuk dan berulang. Kalau nak didescribe betapa hecticnya, memang pehh tapi sempat lagi buat ig story & live dan asal buat pape je diikuti dengan ayat sedih “Ngelast doh :’)”. Haha konon sangat. Dan.. minggu tu tiba-tiba dapat pesanan senior lepas supaya fotostat dan cop sijil untuk dibawa ke DQ. LIKE WHAT? 😱 Maceh kak wakpe dok kabo tahun depan je huhu :’) Maka keserabutan sedia ada ditambah lagi.. and end up those were’nt even nessecary… haha takpe la kami redha je. And every single day masa minggu terakhir tu dicherish sehabis baik walaupun terasa laju je masa.

Dan finally Jumaat ituuu, Alhamdulillah kami selamat bertolak ke DQ Kuala Kubu. Pagi tu breakfast terakhir kat Demak, nasi lemak warna hijau (Mok kata sempena perpisahan haha) dan I had to rush for Ustaz Siff’s tandatangan on my thesis bcs he insisted me to come meeting him early that morning, katanya kalau saya sign sendiri jadi HUDUH. Like seriously Ustaz?? Saya ada bakat tiru tandatangan warden kot dulu?? Ok em kadang-kadang je bila desperate haha. Dan.. akhirnya kami 19 orang Saofhaq bersama Pokyie, Poklan & sepasukan junior sokongan khas, Zaky &  Suhail (hahaπŸ˜‚) selamat naik bas ke DQ. If you guys read this, terima kasih for the moral support, kami sangat sangat hargai. Tak terkecuali sokongan Ustaz Khairul & Ustaz Siff, adik-adik banat kat asrama yang sanggup datang rumah sewa ucap goodluck, mengorbankan aktiviti syahid penuh kekhusyukan pagi Jumaat dan segala doa & ucapan insan-insan kejauhan cehceh. Keluarga, pensyarah, senior junior, sahabat, mok & pok sapu, mok demak, staff IQT, every single person that has ever made du’a for us, wallahi we really appreciate them πŸ’–

I don’t remember how many hours exactly we spent on the bus, tapi ingat la segala perangai yang tak semenggah tu haha. Biasa la, tiap kali stress & nervous exam memang dah paham masing-masing keluar perangai monyet. Especially dengan kemahiran banat berebut, dapat la kami privasi yang begitu nikmatttt di belakang haha. Until… we reached Darul Quran. Masa tu berdebar ada, nak nanges pun ada. 

Dalam mood yang masih blur dasyat di tempat baru, terpaksa meredah hujan angkat beg dan jalan straight ke dewan untuk dengar taklimat dengan budak-budak MTQN lain. Kami antara yang paling lambat sampai Darul Quran. The only thing I clearly remember was masa Ustaz Disiplin tu tanya setiap MTQN, “Kamu berapa orang?” & “Datang naik apa?”. MTQN lain jawab “Naik bas” je. Tapi bila ustaz tu tanya “IQT datang naik apa?”, kami dengan bangga & selambanya jawab “BAS POKLANGG !!” pastu sakan orang gelak haha. Bangga oke sebut nama driver, lejen uuuuuu 😎 Dah habis tu, masuk bilik on the 3rd floor. Sebilik 4 orang, katil double decker kipas kecik satu. Tandas & shower room dia banyak tapi so so lah, masalah paip apa semua. Maka, hari tersebut dihabiskan dengan merungut dan membandingkan keselesaan dengan IQT. Typical students yang tak bersyukur, kami lettew huhu.

Bersambung..... Acahnya.

Everyone has their own struggle of becoming better. Think twice before we judge! :)

Thursday, January 26, 2017

Lambaian Terakhir Saofhaq #TheLastMomento

A super short update.


Honestly I'm not so into nasyid but I guess this's gonna be my new OST for Saofhaq-Shauqos-Jilul Huffaz momento. πŸ˜ŠπŸ’—

Last night was so heartwarming, totally moved by all of the cutesy. Thank you for everything, guys. Forever be keeping this bond inshaAllah.

Everyone has their own struggle of becoming better. Think twice before we judge! :)

Sunday, January 15, 2017

Final Exam.


Maka sebelum ana kembali bertapa di gua, sukalah ana untuk memaklumkan kepada entum sekalian bahawa hari ini ana dah dapat jadual Final Exam ana. InshaAllah tepat mengikut anggaran awal kami yakniii 27 Februari 2017, tapi  semua MTQN akan bertolak awal ke DQ untuk study week. Jangan risau kerana tidak sesekali kami menyimpan cita-cita untuk merealitikan drama pencarian Suami Aku Huffaz MTQN shooting dekat tasik DQ sepanjang tempoh tersebut, memandangkan masing-masing konfem sibuk mereput saja demi mengulang & study huhu. Nampak dah kat situ ciri-ciri insan cemerlang, last minute version belaka haha. Tajdid niat please Alya. Exam ni sebagai penguat semangat untuk dekat dengan Quran sahaja, bukan matlamat utama.


  

                Lihatlah betapa kacaknya jadual exam saya. Gap cantik punya, langsung takda HAHA


Terima kasih group wakil pelajar JAKIM Semester 6 gabungan DQ & MTQN yang ahlinya semua tak kedekut share maklumat & soalan spot (walaupun annoying sangat suka spam masa exam terutama bila syukbah dia habis paper awal & KENAPA SEM 5 BARU TERFIKIR NAK BUAT GROUP haha) dan terima kasih untuk kenalan saya dari MTQ Perlis yang sejak exam Sem 3 kot (Lepas Ihtifal Huffaz) sampai sekarang tak pernah tak share segala spot yang ada, walaupun tak kenal personally & contact betul-betul atas landasan imtihan dan guna konsep cari masa susah sahaja haha.

Tiba-tiba sesi penghargaan kan dah kenapa


Senior pesan "Al-Quran bukan nak kepada orang yang cerdik, tapi kepada orang yang RAJIN". kk geraklu

*Syukbah = Course
*Tasfiyah = Peperiksaan Ulangan

P/S : Motif entri sebenarnya nak mintak doakan je dan mesej tersirat nak bagitau lepas ni mungkin tak update lama. Doakan moga Allah permudahkan kami semua! :) πŸ’“πŸ˜Š


Everyone has their own struggle of becoming better. Think twice before we judge! :)

Saturday, January 14, 2017

Cita-cita seorang mak sedagha.

I never know how it feels to have an anak sedara, while at this age most of my friends already have at least one. Terpanggil untuk menulis entri ni tiba-tiba sebab baru tadi reply story Instagram kawan ('Amirah 'Afifah) yang kakak dia - Kak Aina selamat melahirkan anak kedua Alhamdulillah. Well yes I'm one of those typical girls who get so excited most of the time when it comes to cute babies or kids, we just can't help it. Fitrah mungkin. (Tapi pada certain situasi terpaksa behave takut orang ingat acah ibu mithali lol mentaliti apakah itu) Maka, sangatlah suka dengar kawan-kawan cerita & tunjuk gambar anak sedara masing-masing, sangatlah laju mengfavourite gambar anak orang yang comel-comel di Instegreng dan gigih juga RT kalau jumpa video budak comel kat Twitter. Yusuf Iskandar, Ajda, Arjuna Bakti, Fiska Medina, Dedobot, Aurora Heyricca, Aaisyah Dhia Rana & Opi are my all-time favourite (click on their names to head up to their Instagram). Dan ada juga anak sedara/adik/anak kawan-kawan Instegreng yang saya admire siap hafal nama tapi kadang-kadang buat diam sebab takut orang ingat saya bercita-cita menjadi Che Ta kelak eh.
Alhamdulillah I have 3 adorable lil siblings at home but they're already growing up so fast :( Paling bongsu pun dah Darjah 1, I feel so old now. InshaAllah soon my sis'll get married, pray that Allah will ease everything and have a cute baby soon :')
Sementara ituuuuu, I am a Cuya to these two anak sepupu yang Allah saja faham betapa susahnya saya menahan kecomelan mereka dan perangai mereka lol. Tapi itulah, jarang boleh jumpa.
Nur Imanillah Zahraa, 4 tahun dengan rambut cendawan goreng. Tapi tahlah gambar baby je ada. Anak Kak Teh yang mulut cokcek dan sentiasa eksaited ajak Cuya main hahaha πŸ’“ #Cumijanganjeles #CumitetapnomborsatudihatiJaroro


Muaz al-Farisi putih selepuk ikut Abe Im & Kak Ida 😭 Boleh kira dengan jari kot berapa kali je Cuya pernah dukung dia seumur hidup huhu


Sebab tu la nak anak sedara. Memang bersyukur dah ada adik tapi feeling dia tak sama sebab dah besar. Menyesal pulak tulis entri takde motif ni tapi takpe la alang-alang dah habis lima nam perenggan kan post je la kbai



Everyone has their own struggle of becoming better. Think twice before we judge! :)

Thursday, January 12, 2017

Sudah matangkah orang itu?


     Betul la kot orang kata usia itu mematangkan-- walaupun kadang-kadang kematangan tak boleh diukur pada usia. Tapi bila tengok balik, I think I've learnt so much throughout these years. Tak la banyak sangat, tapi mampu la kot merubah seorang Alya yang huha huha kepada yang sedikir kurang huhanya (at least berbanding dulu haha). Dari pemikiran yang macam tu jadi macam ni, Dari cengeng dan terlebih lembut hati menjadi lebih belajar mengawal emosi. Dari matlamat dekat dekat sahaja, sekarang dah setting matlamat lebih utama dan belajar menyusun prioriti mengikut masa. Dari gaya penulisan yang penuh kebatakan menjadi em ada la bunyi kakak-kakak sikit cehceh haha. Dan ada la lagi perubahan lain, positif memang ada tapi negatif pun tak kurang banyaknya huhu.

   Sekarang kalau tengok junior yang huha huha, kadang-kadang senyum sensorang. Punya la rasa aura tua final year tu kan. It feels like.. I used to be like them. Pernah senakal itu. Sebollah itu, Pernah buat dan rasa macam tu bahkan lebih dari tu memandangkan perangai kami satu batch memang susah nak dihadam kepelikkan dan kejenayahannya haha. Tapi bak kata Cikgu Zanariah kat adik-adik, "Awak tengok abang kakak awak yang SPM 2013 tu, perangai nakal tapi result terbaik". GILA TAK BANGGA? Hahaha. Em tapi nak bangga sangat pun tak boleh sebab saya tak straight A's pun haha :( Math & B. Arab kecundang B+ sahaja, mungkin sebab banyak dosa eh.

   Ehem, berbalik kepada topik awal perenggan, Sebenarnya bersyukur sebab pernah ada fasa jahiliyah (sekarang pun masih jahil, doakan) & pengalaman-pengalaman buat salah sebab sedikit sebanyak boleh belajar untuk memahami ragam manusia, jiwa remaja. Kalau agak-agak tengok junior buat salah jadi nak pandang dengan muka kerek tu, teringat balik zaman nakal diri sendiri pun ada lagi teruk dari tu. Siap kalau junior cerita kisah diorang terus jadi rinduuuuu. Time depa cerita masalah, mintak nasihat ke apa tu boleh la sikit-sikit buat sesi sharing moment based on pengalaman ciput kan. Dan bersyukur pernah buat salah, sebab melalui semua tu saya belajar dan Allah susun cantik-cantik jalan hidup yang tak pernah disangka. Bersyukur pernah buat nakal, sebab memori itu yang dikenang sampai tua mereput nanti, kang kalau nerd je takde benda pulak nak throwback dalam group Wasap kelas haha. Bertahun dah tamat zaman kegemilangan tapi tak habis throwback sambil masing-masing "Wakpe kita gitu dulu? Dok matured langsung Hahahaha". Ayat cliche la tu. Buat-buat persoalkan perangai bingai sendiri, menyampahnya haha. 

   I guess we're all a bit grown up now Alhamdulillah. Tak la matang mana pun tapi em ada la sikit-sikit sel otak yang baru berhubung. Just.. Tak mintak banyak, mintak doakan saya je tau :)
   

Everyone has their own struggle of becoming better. Think twice before we judge! :)

It's me again.

  So I finally have the urge to start updating again, after a few years. Lama sangat fasa beruzlah haa. Most of my old posts telah ditong sampahkan ke dalam draft sebab bila baca balik rasa nak selam diri sendiri, like seriously WHY DID I WROTE SUCH CRAPS? Tahap tak matang tu memang mengundang makian masyarakat betul, lagi ada hati nak berbelog huhu. Okay sikit sikit je kutuk diri sendiri.

  Now Alhamdulillah I’m on my final sem, life’s so hectic with the mini thesis and upcoming final exam next month, tapi tetiba ada rasa nak update blog seposen dua supaya later on bila bertambah umur saya boleh recall balik apa-apa yang dah lupa. Boleh tengok balik diri sendiri camana gaya, apa yang saya dah achieve, perjalanan hidup yang dah jauh bertapak-tapak ke depan (kalau Allah izin). Bila baca balik post-post zaman form 3 dulu, I feel so old for not remembering things. Memandangkan for the time being saya dah tak menulis diary, cuma sekali sekala tulis notes kat henpon atau caption ig & merapu kat Wechat, maka blog ni akan jadi half of an online diary sebab menulis ni memang passion dari kecik dan cara express emotion walaupun tah hape hahaha. Please drop down your expectation dan ambil yang baik-baik saja kalau ada, okay?

  Kejap je rasa dah nak habis belajar kat sini, I will surely miss this place, big time. Sungguh belum sedia lagi nak hadap dunia luar, walaupun nak cepat habis tapi tahu je akan datang dah sah-sah akan rindu tempat ni. Tapi nak buat cemana, kita berjalan dan sampai masa kita akan berhenti. Lepas tu kita akan mula balik dengan perjalanan baru. Pray that I could end this thing well, will ya? Doakan semoga saya & sahabat-sahabat ingat Quran, grad dengan cemerlang. Amin inshaAllah.

See you when I see you! ;)

Everyone has their own struggle of becoming better. Think twice before we judge! :)