'>

Monday, October 30, 2017

Hold On

To whom will you hold on to
When things go rough and not coming into your way
When the ache in your heart is unbearable till the tears from your eyes speak louder than your words
When you feel distant and alone, long gone those promises to stay through thick and thin
When crying yourself to sleep has started to become a routine
When you keep blaming yourself for being too weak and helpless
When you feel like you can't go on anymore
When you realise that everyone promises forever until they find someone better
When everyday you have to think on what did you ever do to them until they hurt you this way
When you have to pretend like you're okay with it all
Act like there's nothing wrong although it takes the whole courage in you to do so 
When you lose hope that tomorrow will shine brighter and be better than ever
So to whom will you hold on to?

My dear broken hearted ones,
Losing people or things, doesn't mean that we have to lose ourselves too.
Little do we know that Allah isolates us from them for a good reason, in which now we may have no idea why, but soon we will. Remember that the heartache in our hearts is just temporary as the temporary world that caused it. Be patience. Fasobrun jamil

Worry not, cause eventually you shall get over it and trust me, strong walls like you just shake but never collapsed.

Say Alhamdulillah, as the suffering that reminds us of Allah is much better for our souls than the blessings that lead us to forget Him. And once we realize that, even our hardships couldn't break us.
At the end of the day, we'll still end up where we need to be, with who we're meant to be with, and doing what we should be doing. Be patience. Be sabr. The road of sabr may not be a bed full of red roses, but Jannah is beyond that. Trust Allah with all of our heart and noted that He knows what's the best for us. Beriman pada sifatNya yang Maha Mengetahui sedang kita tidak mengetahui. 

Keberadaan manusia itu bukan untuk selama-lamanya, sampai masa mereka akan pergi meninggalkan kita dan melupakan janji-janji mereka kerana makhluk itu sifatnya mengecewakan. 
Find comfort in Allah's promises, cause they're indeed lead to the word "forever". Tidak seperti janji manusia yang ada tarikh luputnya.

So to whom will you hold on to?
Yes, HIM.

Everyone has their own struggle of becoming better. Think twice before we judge! :)

Ujian Memandu JPJ

 Awal April hari tu I did mention about taking driving lessons and so yeah I completed all of them (hardly) then my JPJ test was held on 15th October 2017 kat BITARA. Sejujurnya saya memang LANGSUNG tak bersedia untuk ujian tu, memandangkan saya berada pada tahap pelajar lemah yang sering mengundang makian cikgu di dalam hati sebab tak pernah drive tanpa buat salah, lupa step tu dah satu hal kehkeh.

Saya sempat belajar hujung minggu sahaja, weekdays kerja dan masuk pertengahan bulan 9 dah sambung belajar. Weekend tu pun kadang-kadang terpaksa skip bila ada program dan sebagainya maka bila bertambah gap dari satu sesi ke sesi seterusnya, bertambah subur pula penyakit bengap dalam diri saya bila bawak kereta harhar. Setiap kali kelas, konfem cikgu beleteq "Bila laa nok dapat lesen dia ni sorang, sibuk sungguh" sampai tahap lesen L kena renew okay saya punya lama tuπŸ˜–

Dua hari sebelum test, saya betul-betul fokus dengan harapan nak lulus takmau repeat, sebab bila kena repeat maka melayang lagi duit dan masa. Duk rumah gigih juga cakap sensorang "Bunga tayar dalam keadaan baik..", "Tempat duduk telah dilaraskan.." peh masyi kalah hafal matan time final.

Pagi sebelum test saya bagitau cikgu, "Cikgu, saya dok confident πŸ˜“" dan minta practise lagi sekali atas jalanraya. Perasaan dah bercampur dengan gabra maka banyak gila salah. Turn saya nombor 3 sesi pertama, duk jap kemudiannya terus dipanggil untuk test jalanraya. I was like HAHHH? Sebab ingatkan test litar dulu. Alhamdulillah pegawai JPJ tu style tegas tapi tenang je, takde strict sangat kot, siap suruh bawak laju haha. Makanya dengan izin Allah, saya tak terkandas kat tempat-tempat yang biasa sangkut masa practice. Btw kalau korang bakal menghadapi test JPJ kat sini, ingat 3 tempat yang paling kena fokus :


  1. Jalan keluar dari lorong BITARA (jalan berbukit)
  2. Setiap U-turn
  3. Hadapan sekolah hadlaju 30km/j
Itu pesan cikgu saya la.

Then masa ujian litar, bukit Alhamdulillah smooth walaupun masa awal-awal belajar dulu punya la nak nangis setiap kali mengundur balik. Percayalah wahai adik-adikku sekaliannya, bukit sebenarnya senang yang amat bila dah tau teknik & feel kereta tu. Tenang okay? Kalau saya boleh konfem korang pun boleh!

Ha pastu kan tah kenapa time parking sisi mashaAllah enjin gurau main mati mati dua kali & saya lupa nak bagi signal kiriiiiiiii. Tapi untuk ujian-ujian seterusnya termasuk RPK & RSM tu cun je la.

Overall? 
                                       

Doakan lesen saya kelak tidak tersimpan dalam frame sahaja :3





Everyone has their own struggle of becoming better. Think twice before we judge! :)

Friday, October 20, 2017

17th October

What is so special about this one specific date sampai jadi title entry?

Jawapan :

Sebab tarikh ni ialah antara tarikh yang aku sangat syukuri. Kepada Allah yang Maha Memberi. Kepada ibu bapa keduanya yang gigih melahirkan dan membesarkan, hingga akhirnya aku dan mereka bertemu dan mencipta kenangan. Walau kini tidak lagi dekat dimata dan sentiasa ada, cukup aku tahu mereka ini sahabat-sahabat yang pernah bersama melakar cerita sejak masih hingusan mengenal dunia hingga saat ini, belum lagi berganjak pergi meski saling mengutus khabar hanya sesekali. 

NUR AIMI SYAHIRAH ANAK PEREMPUAN UNCLE RUSLE,
Mu & Kymah buatkan aku percaya dengan quote persahabatan yang lebih dari 5 tahun InshaAllah kekal selamanya. Kalian buatkan aku percaya, sahabat yang menyayangi kamu seikhlasnya walau arif mengetahui buruk baikmu, menyokong jatuh bangunmu, meraikan bahagiamu dan menangisi kesedihanmu, seikhlasnya mendoakan kebaikan untukmu -- itu wujud. Aku tahu sibuknya kita. Aku tahu kita masing-masing dalam fasa mengejar cita-cita yang kini dasarnya jauh berbeza.

Wallahi aku hargai setiap Raya mu tak pernah miss ziarah rumah aku semata-mata nak jumpa muka-ke-muka. Semata-mata nak lepas rindu sebab social media tak cukup real feelingnya, Aku hargai almost setiap hari effort mu & Kymah sembang macam-macam dalam group supaya tak hambar & terkubur bawak diri je kekdahnya, walaupun kengkadang ada time kita bertiga bergilir respon lambat sebab jadual hidup tak sama. Walaupun mu dari dulu lampi sikit hahahahaha tapi jadi kelakor sebab mu gelak tak ingat dunia pastu baru tanya "Eh ce cerita mula, aku dok paham hahahaha"πŸ˜† Memang kalau ada mu tak pernah tak riuh entah hape.

Serius aku memang sayang mu Mey. Semoga kuat menghadapi dunia mendatang, buat saham pahala banyak-banyak jadi nurse tu, jadi anak sulung yang bertambah solehah (sebab sekarang dah solehah Alhamdulillah) dannnnn berjaya dunia akhirat inshaAllah. Stay bright & cumils, Emy. Noted that me & Kymah love you so much, lebih dari Am kahkah

SITI ASIAH BT SALEH
I've always wanted a younger sis (kat rumah ada dua baby sis. 11 & 13 tahun beza umur maka tidak memenuhi syarat teman bergosip sebab bila bergaduh sikit tetiba mendapat ugutan-nak-pecahkan-rahsia) jadi di hostel saya suka berkawan rapat dengan junior-junior dan Dikyah ialah yang paling paling rapat eversince bergelar #lerumet tahun 2015. She may seems cold on the outside tapi yang rapat memang tahu betapa manjanya seorang Asiah Saleh yang really brings out the 'kakak' part in me cehceh, memang rasa la dia ni adik yang perlu dibuli dan dinafikan pengakuan sayang hahaha just because it's amusing to see her being annoyed (by me only, orang lain takleh sakitkan hati Dikyah saya oke)

Dan sekarang dia dah jauh nun di bumi padang pasir sana. I know she's growing up and adapting well despite the lil things she's been complaining to me. Sebab dalam manja bongsu dia tu, jujur aku kata dia seorang yang berdikari. Sometimes bila contact we need more time to catch up about each other sebab lama tak jumpa & jarang kongsi cerita, ramai watak-watak baru yang asing bagi aku dalam hidup dia, yang tidak lagi aku ketahui nama dan karakter mereka. Jujur awal-awal dulu rasa macam left out la sikit dari hidup dia sebab cam dia ada ramai kakak baruuuuuu haha tapi kami dah biasa pun dengan ayat gurau "Untung laaa ada kakak baru" "Untung laa ramai adik" "Nok wat ganee orang tu ada rumet baru" dan blabla.

But by this time I hope she always remember how special she is, as an adik and my best ex-roommate. Tak kira walau berapa ketul rumet aku jumpa in the future.

Sayang dua-dua, sungguh tak tipu. Semoga di syurga kita bertemu.πŸ’—
Last but not least, HAPPY BIRTHDAY both of you pipi pau pipi londeh, moga Allah merahmati umur kalian. Thanks and sorry for everything. Saje je wish "HB" sepatah dengan gambar pensel tu sebab comel kan wish aku tu korang paling ingat hahahahahahaha


Dua-dua wasap kata takleh terima aku wish cemtu je. Nampak tak gais selama ni I sweet orangnya hahahaha okbai


Everyone has their own struggle of becoming better. Think twice before we judge! :)

Wednesday, October 18, 2017

Mantee

Alhamdulillah, ditakdirkan menjadi salah seorang Mantee under Sheikh Mohamed Fathy yang sungguh caring setiap minggu tanya khabar dalam group. Nampak tak sebenarnya ana admire Sheikh Fathy sampai berkali-kali dimention dalam blog? HahaπŸ˜† Honestly we all do. Admire sebagai seorang Murabbi yang berakhlak & berilmu tinggi walaupun muda lagi MashaAllah.. Dan Sheikh punya gaya comel bila mengajar tu sampai banin pun terkeluar ayat "Wehhh Sheikh ni comel la" sekaligus menimbulkan persoalan kecil terhadap tahap kekunyitan dalam diri mereka hahaha oke melawak ja takmo seriyes seriyes takmo mengunyit tau.


Everyone has their own struggle of becoming better. Think twice before we judge! :)

Tuesday, October 10, 2017

Personal Blog

Zaman sekolah dulu I used to shamelessly promote my blog on Facebook (Jangan kecam, everyone else did too haha) tapi sekarang I'm keeping it personal. Sebab?

I guess nowadays I'm having a little self crisis issue, being scared of putting myself out for the world too much.. Exposed to other people's judgements, critisims and expectations. You know what I mean, right? Right now in UniSZa I honestly enjoy being invisible in crowd rather than being known, acknowledged like I used to back then (It was only because pelajar tak ramai & I held a few small positions). I actually started to like the fact that people don't give a πŸ’© about anything you do in uni. Despite the sad meaning that nobody actually careπŸ˜… I don't make friends a lot anymore and the negative side of being an introvert ialah-- your social skill is not improving. 

Tapi takde la introvert mana pun, dalam kuliah & group discussions I try to contribute supaya takde la sia-sia mana kewujudanku di muka bumi kehkeh. Cuma.. keeping my circle small. Tak peramah kecuali dengan orang yang dah rapat.

Is it normal?

Berbalik kepada topik, best thing about having a personal blog is that you may merapu anything, update untuk diri sendiri sahaja tanpa perlu effort untuk memenuhi expectation orang terhadap diri & penulisan.Tapi these days I'm thinking about making this blog public again (walaupun aku rasa takdak orang pun nak baca lol), sebab who knows KALAU ada benda bermanfaat aku boleh kongsi in the future.I feel like it is time to share a few parts of my journey and voice out my opinions, although not literally voiced, this blog post will do. Lagi satu, aku seorang yang malas nak wasap kawan-kawan walaupun dalam hati nak je update pasal life. Cause I always end up leaving people with blueticks hehe. Maka melalui blog ni boleh la korang korang yang rindu aku tu tahu aku hidup lagi ke tak hahaha. Unlike socmeds, you guys choose to come here & read my blog so you can't get annoyed 😜

Or should I just keep it personal?

Everyone has their own struggle of becoming better. Think twice before we judge! :)

Monday, October 9, 2017

Kenapa saya memilih kos Pengajian Quran Sunnah (Qiraat)?

Usah tertipu dengan tajuk yang bunyinya seakan-akan ilmiah tersebut. La ni sebenarnya nak pikiaq dan muhasabah je seposen dua kohkoh.
Saya sempat belajar STAM tiga empat bulan dan Qiraat ialah salah satu madah (subjek) yang saya kira okay la sebab Sheikh Muhammad Fathi ajar memang mudah nak faham. Tapi disebabkan jiwa saya memang tak boleh go on dengan STAM, kurang minat B.Arab makanya berbelas-belas subjek tersebut saya tak minat dan tak betul-betul hadam. Eheh marilah sama-sama mengecam kebengapan saya di masa lalu. 
Takdir Allah baik-baik belaka, cita-cita asal saya menjadi Pakar Bahasa lalu saya dapat tawaran ke Asasi Bahasa Inggeris UIA but of course I couldnt accept atas impian ibu bapa nak anak jadi Hafizah ehem dan diri sendiri pun rasa rugi juga kalau tinggal pengajian bidang agama. So honestly it did'nt break my heart bila tak dapat pergi sebab isi UPU pun sebenarnya sesaja je, tu pun sehari sebelum tutup baru mintak Echey isikan πŸ˜‚ Dan sekali lagi Allah menyusun jalan, saya masuk ke Diploma Tahfiz Wal Qiraat under Darul Quran JAKIM, bertempat di IQT. One of the things that I'm always thankful for. Antara sebabnya ialah boleh start over dengan Quran dan boleh lari dari STAM muehehe.
"MUDAH KE BELAJAR DIPLOMA QIRAAT? BEST KE? BELAJAR PASAL APA?"
We used to hear those questions quite a lot masa zaman Diploma terutamanya daripada adik-adik Syahadah yang minat nak sambung bidang ni. Kalau nak habaq belajar pasal apa tu memang berjela la nak explain, tapi mudah ceritanya ialah pasal Imam-Imam Qiraat 10, cara bacaan, syarah matan. Itu untuk madah Qiraat, madah lain banyak lagi la mengikut semester. Bagi saya, mudah dan best ke tak tu atas minat masing-masing. As for me Alhamdulillah sebenarnya tak susah nak score tapi takde la kacang pun (sebab pesen suka study last minute sehari sebelum exam hahaha). Macam biasa, hang tak study makanya hang memilih untuk menjadi bingai😌 Qiraat bukanlah subjek favourite saya, beshe beshe je jadi takde pun menyimpan cita-cita nak sambung Degree dalam bidang Qiraat. Kalau orang tanya lepas ni nak sambung kos apa, konfem saya jawab "Quran Sunnah, InshaAllah". Kalau ada member yang kata nak pursue dalam Qiraat tu kami macam "Weh serius ah?". Pun taktau kenapa menyombong sangat kami dengan Qiraat ni ha hahaha
Tapi itu la orang kata selalunya apa yang kita duk kata takmau tu la Allah ujiπŸ˜† Unisza punya Pengajian Quran Sunnah sekali dengan pengkhususan Qiraat. Tapi setakat masuk minggu ketiga belajar ni Alhamdulillah boleh go on especially sebab Sheikh Muhammad Fathi berhijrah ke UniSZa dan ajar kami 3 subjek. Beza now and then ialah sekarang kami belajar tentang al-Quran & Qiraat dengan lebih detail & mendalam, starting dengan sejarah apa semua. Bila belajar Tajwid pun rasa jahil gila banyak taktau.

"Kenapa kalian perlu tahu semua ni? Kerana kalian takhassus al-Quran." - Itu terjemah ayat Sheikh Muhammad Fathi yang tah kenapa aku rasa sangat deep. Ya, orang yang hafal Quran, belajar dalam bidang Quran, nak jadi ahlul Quran perlu betul-betul kenal dan tahu sejarah al-Quran. Perlu hadam ilmu dan cara pembacaan al-Quran. Tahu apa itu Qiraat. Perlu jadikan ilmu Quran sebagai keutamaan.
Niat kita belajar ialah untuk mengangkat kejahilan dari diri dan orang lain. Kalau masih dengan mentaliti belajar untuk score exam (kutuk diri sendiri ke tu) jawabnya sampai bebila ilmu tak lekat, habis belajar tak mampu nak ajar orang lain Allahu.
Doakan kita yang bergelar tolabul ilmi ni semuanya istiqamah dan dipermudahkan untuk menuntut ilmu dalam bidang masing-masing, InshaAllah :)
#notalutut : Yang syoknya batch AQSA kami 25 orang je, belajar setenang alam dalam kelas tak perlu beramai-ramai macam course lain😁 Cuma tak bestnya second intake course ni saya sorang je so saya terpaksa stick with the title "Budak Baru".

Everyone has their own struggle of becoming better. Think twice before we judge! :)

Wednesday, October 4, 2017

#KisahKakTajah tutup buku for now

Entri tadi jauh bebenor di'fastforward'kan dari cerita sebelumnya. 2 bulan setengah jadi Tajah, terus tutup buku. Cerita lagi 3 bulan mana? Hahaha

 I think I didn't write any proper ending terhadap Kisah Kak Tajah di blog (Walaupun kat igstory tak terkira banyaknya masa last day sebagai penutup kahkah) Jadi marilah kita melaksanakan sesi throwback 2 minggu lepas berbentuk karangan tentang anakandaku sekaliannya yang diedit sikit sikit sahaja dari post kat IG hari tu πŸ˜‚ Nampak tak malas tu? Kehkeh


18 September 2017 , Last day di Madrasah Darussalam -- "Kagum juga pada diri sendiri yang mampu menahan tangis walaupun dulu saya antara makhluk paling mudah menangis pada banyak ketika. Cuma untuk hari ini, saya berazam untuk tidak meninggalkan mereka dengan air mata. Biarlah kenangan saya dengan anak-anak ini berakhir dengan manis belaka. 

Takkan lupa, saat hati benar-benar berat untuk berkata "Hari ni hari terakhir Ustazah dengan awak semua :)". Paling perit nak tengok respon diorang terutama 3 Tolhah. Kelas-kelas lain pun perit juga tapi tempoh lama saya mengenali hati anak-anak 3 Tolhah, menyayangi setiap dari mereka, feeling memang lain. They accepted me well sejak hari pertama bergelar Ustazah sampai la hari ni. Kelas lain pun saya sayang ngatngat, tapi biasa la ada bias sikit kehkeh. Kelas depan cikgu-cikgu mudah jatuh sayang, tapi kelas belakang tak semua orang mampu faham, Mereka ni special di hati saya, walaupun biasa jugak kena marah kena libas haha. 

Dan, 3 Tolhah punya terkezot siap ada yang nangis :( Diorang tahu saya nak berhenti exactly on that day (offer letter saya kan lambat, so dapat short notice je untuk masuk daftar), tak sempat nak spend masa lebih, kasi hadiah ke apa. But still, diorang gigih tulis surat untuk saya siap cakap takmau turun rehat sebab takut tak sempat tulis surat (Diorang belum mahir mengeja, jadi tulis memang lambat), lepas Tajah paksa baru gi rehat. Terharu sangat ya Rabbi, dengan comelnya :'(  Balik rumah terus nangis lepas baca. Effort yang mungkin kecil di mata orang lain, tapi SANGAT besar di mata Tajah.

Ada a few kelas yang dah tahu awal, so depa belikan hadiah. Terharu ngatngat tapi bukan hadiah yang Tajah harapkan dari awak semua, tolong doakan Tajah pun dah lebih dari cukup :') Sesungguhnya setiap dari diorang special, setiap kelas ada perangai dan cerita tersendiri yang buat saya jatuh sayang. Darjah 1 dengan manja suka peluk-peluk, nakal tadikanya. Darjah 3 & 4 dengan perangai suka potpetnya. Kalau anak-anak Taalim memang boleh disebut satu-satu peel diorang dalam kelas. Buat list kira berkajang la 😡 Darjah 2 & 5 walaupun tak ajar tapi biasa jugak program sesama, pun sayang sangat. Anak-anak usrah 7Al-Fateh lagi la hero kesayangan tuuuu.

 Untuk itu saya doakan dan yakin Ustaz yang gantikan saya nanti jauh lebih baik dan hebat ilmunya serta akan sayang diorang lebih dari saya. Apa yang akan datang selalunya lebih baik dari apa yang telah pergi, ain't it? ^^
Sedih tak dapat tengok diorang membesar & improve macam-macam. Tapi InshaAllah saya yakin semuanya akan jadi soleh solehah belaka, mohon doakan :)

Dan buat kakak-kakak MDS, terima kasih atas segala bahagia πŸ’•" #5bulan18hari

Latest punya update ni, wasap Ustaz baru tu sat pasal tugas & dia kata bebudak still tanya mana Ustazah? 😭 
Student 3 Zubair, 4 Aisyah, 4 Uthman hari-hari wasap, group-group toksah kira la duk add. Tajah pun almost setiap hari scroll gambar. Jadi nak bagitau la ni ;

USTAZAH ADA JE NI HAA DUK TERINGAT AWAK SEMUA :(

Yang rindu teroks,
Ustazah Alya.













Everyone has their own struggle of becoming better. Think twice before we judge! :)

New Life (clichenya tajuk pun)

Powernya doa ni memang infiniti betul, wallahi.

Dari hari pertama jejak kaki untuk interview, sehinggalah hari raptai konvokesyen di Darul Quran yang mana keluarnya result UPU dan aku nangis sedih bila dapat tawaran USIM (walaupun itu pilihan pertama), sampai ke hari-hari tawakal sepenuh hati menunggu keputusan rayuan dan Alhamdulillah here I am, penuntut Ijazah Sarjana Muda Al-Quran dan Sunnah (Qiraat) di UniSZA. Permintaan yang Allah delayedkan seketika mungkin untuk menguji sejauh mana aku berusaha dan berbaik sangka dengan janjiNya.

Dan berkat doa-doa insan sekeliling, pastinya.

Walaupun ayat jiwang je bunyinya ni tapi memang sesungguhnya penantian suatu penyeksaan. Air mata macam paip je duk keluar tiba-tiba, serabut dan berdebar Allah je tahu sepanjang tunggu result rayuan tu. Banyak asbab membuatkan hati aku membuak-buak nak sambung belajar, dalam kepala time tu tak pernah hilang rasa nak menuntut ilmu & berada pada jalan yang aku boleh jaga Quran, walaupun ada segelintir orang kasi ayat melemahkan "Peluang tipis, sebab UniSZA penuh, Lagipun diorang utamakan orang yang tak dapat UPU". Perkataan "peluang tipis" tu memang banyak diulang-ulang sampai ada masa aku rasa down, masa tu dalam hati like "Takpe la ya Allah, kuatkan hati aku kalau belum tiba rezeki aku untuk menuntut ilmu. Mungkin jalan aku tuntut ilmu ialah dengan terus ajar anak-anak MDS". Tak dinafikan, aku banyak belajar sepanjang aku mengajar. Tapi, honestly aku rasa ilmu aku still terlalu ciput, takde apa boleh diajar melainkan apa yang ada dalam buku teks depa je. Masa untuk Quran pun hampeh sebab balik kerja pagi sampai petang non-stop penat tak hingat weh.

Bersama dengan anak-anak MDS memang moment bahagia yang kalau boleh aku taknak tinggal, tapi life aku terasa ada something yang kurang. Masa muda ialah masa untuk menuntut ilmu, masa jaga Quran, belum masanya untuk aku menjalani life cycle yang sama hari-hari kerja makan tido. Dan aku rasa belum cukup matang untuk menghadapi tekanan kerja (bukan nak kata kerja kat sana tekanan mengila ke hape, mana-mana tempat pun akan ada tekanan cuma it's just me atm)

Tapi ni aku punya mindset je. Setiap orang lain cerita & rezeki Allah bagi.

Maka, aku tak henti doa "Ya Allah, sebagaimana aku cuba mempermudahkan urusan anak-anakku menuntut ilmu, semoga Engkau juga mempermudahkan urusanku menuntut ilmu.". Tak salah en doa gitu?πŸ˜… Kita bekerja memang mengharapkan balasan Allah whatt
  Dan satu demi satu hint Allah bagi untuk kuatkan aku supaya bersabar & tak putus berdoa. Senyum sensorang macam dapat surat chenta bila secara kebetulan (yang Dia sengajakan) terbelek atau terdengar ayat Quran dan ayat mana-mana yang betul-betul right on time kena dengan situasi. Korang pun konfem pernah rasa feeling gitu kan? Seolah-olah ayat tu ditujukan untuk kita, lagi berbunga dari time crush unmention kat Twitter pastu tetiba perasan walaupun tak sebut nama choyyyy
  


Okay kembali kepada topik please.
Akhirnya, dalam penantian tu Allah hadiahkan aku perkara yang lebih hebat berbanding tawaran masuk U semata-mata.

Dia mengajarkanku tentang besarnya kuasa doa & berbaik sangka.
Yakin dengan janji Tuhan dan RasulNya, inshaAllah manis tu kita akan rasa.

Aku bukan menulis dengan niat kononnya acah solehah, jauh sekali takabbur dapat masuk U sebab konfemnya korang akan rasa halahhhh Unija je punssss, cuma point aku menulis ialah untuk mengingatkan diri sendiri, kalau nanti sampai masa rasa penat belajar-- ingat balik sesemangat mana kamu berdoa dipermudahkan jalan dan sepemurah mana Allah memberi kemudahan.

Untuk kalian yang dalam fasa 'menanti', walau apapun natijah penantianmu-- Berbaik sangka dengan Allah. Bahagian kamu akan tiba tepat pada masa, dan ketepatan itu bukan menurut kamu tapi menurutNya.



Everyone has their own struggle of becoming better. Think twice before we judge! :)

Thursday, June 15, 2017

Another story.

Bismillah.
Okay, sekarang jadual dah tukar maka tajah dah jadi cikgu yang normal, yang mengajar banyak kelas tapi sikit subjek. Sirah untuk semua kelas Tahun 1. Sains untuk semua kelas Tahun 3. Hadis untuk semua kelas Tahun 4. Maka setiap hari tu gigih jugak la study sikit untuk tajuk yang nak diajar keesokkannya sebab sebelum ni saya tak mengajar subjek Sirah & Hadis, maka karat-karat kebengapan tu ada. Penat kami cikgu-cikgu MDS semuanya jadi extra bila kelas pun extra (30 masa bersamaan 15 jam seminggu dan setiap kelas tu setengah jam je weh. Sila nanges bawah meja sebab letih gak aaa turun naik tangga keluar masuk kelas especially bulan Ramadhan. 1.30 tak sempat guling-guling atas sejadah lepas Zohor terus kena guide budak Tadarus pulak lolsπŸ˜‚)

Tapi yang seronoknya, bila mengajar ramai student tu makin bertambah pengalaman & improve skill mengajar InshaAllah. Dan lebih ramai kenal student (walaupun payah lekat nama). Kalau sebelum ni, memang sehati berdansa dengan anak-anak 3 Tolhah je sebab saya ajar kelas tu je 7 subjek & halaqah Quran petang. Puji, sayang, melawak, bengang, emo, rotan, geram sampai rasa nak nanges, cubit dan segala macam hormone disorder tajah tu memang diorang je hadap. Wallahi banyak ujian kesabaran sepanjang dengan diorang tapi 2 bulan membina keserasian & seminggu tak jumpa (minggu exam) tajah rinduuuu. Sebab dalam kenakalan tak berapa dengar kata tu, bising membingitkan telinga tu, patblas kali kena ulang benda sama tu, menulis & menyalin versi slow motion tu, pensel or buku asyik tak bawak tu, Aidil punya pemalas tahap tak pernah buat keja sekolah tu, Fahmi yang datang sekolah untuk melukis je kekdahnya tu, dan segala tu tu tu yang zahirnya nampak kategori ‘pelajar kelas belakang’, diorang hakikatnya sangatlah innocent. Tak pernah sombong & berkasar dengan guru. Kalau mintak tolong memang berebut. Tak termasuk kecomelan-kecomelan perangai & pertanyaan naΓ―f depa. Dan sebenarnya bukanlah depa tak pandai, tapi antara dua ; Allah bagi lambat faham sedikit atau sebab kuat main. Jenis yang ada struggle untuk pandai pun ramai je.

 Maka, sila bagi sebab untuk tajah tak sayang 😍

That is the perks of teaching anak-anak kecil. Geram or sakit jiwa tahap mana pun kita, memang takkan lama & tak sesekali letak dalam hati sebab kita tau diorang budak lagi. Dan begitu jugak diorang, dalam asyik kena potpet tu pun tetap berlari eksaited bila tajah masuk kelas & buat soalan sedih bila tajah lama tak masuk. Subhanallah bersih betul hati. Kesalahan diorang bila difikir secara rasional, I know they never meant to.

Tak cerdik dalam belajar takpa, asal cerdik dalam akhlak & agama InshaAllah. Doakan tajah jugaJ
Ok await jadi karangan “Kesayanganku 3 Tolhah” pulak ni kbai

Everyone has their own struggle of becoming better. Think twice before we judge! :)

Sunday, April 30, 2017

Hujung April.

Things’ve been better now, Alhamdulillah. Getting used to the daily routine of being a tajah, mungkin dah kira agak well-adapted dalam banyak benda selama sebulan ni- kecuali kepenatan melampau lepas balik kerja. Itu memang buat masa sekarang takleh nak hadam lagi. Sekarang baru tau yang cikgu-cikgu berganda-ganda feeling seronoknya bila cuti sekolah than kids do.😁

But I’m always thankful that I got to work, when some of my friends mengeluh sebab terpaksa mereput lama kat rumah. Rezeki. Bersyukur untuk setiap detik dan pengalaman.

Sekarang kalau weekend hari Sabtu ada benda baru. Kalau sebelum ni asyik ada program sekolah, sekarang program sendiri pulak which is tengtengteng – buat lesen keretaπŸš—. Orang tua-tua kata better late than never eheh walaupun agak aneh bila umur 21 dok pandai drive pastu asyik menyusahkan orang lain bila nak gi mana-mana haha sory Umi Baba dan lain-lainnyaaa. Doakan saya lulus semua test supaya tak hangus reratuih pulaπŸ˜–

Everyone has their own struggle of becoming better. Think twice before we judge! :)

Thursday, April 13, 2017

Confessions


Mungkin bila dah habis satu fasa, kebanyakan orang rasa it's time to move a little forward dalam hal jodoh. Confessions, fasa untuk cop pilihan hati walaupun the exact waktu untuk settle down tu belum benar-benar pasti. At least it's worth it of gagal selepas mencuba daripada terlepas menganga, something like that.
It’s sweet to know that there’s other people silently dedicating du’as for you without you knowing, it's nice that someone cares, it's good that you're surrounded by orang baik-baik BUT when your heart decides not to feel the same way, your mind tells you that you’re a jerk. You're going to feel so bad bout that but neither you nor me has ever wanted to be a heartbreaker. Tapi dalam hidup kita, sentiasa perlu untuk membuat pilihan. Dan amat perlu untuk menghadirkan Allah dalam pilihan.


Bila dah semakin meningkat umur ni, dalam kepala timbul ayat "Pada awalnya, semua orang berbangga dengan pilihan masing-masing. Namun, tak semua mampu bertahan dengan pilihan tersebut hingga ke akhirnya."

Is it wrong, to doubt that feelings really last long? Kalau betul orang suka, persoalannya sampai bila?

Kata Ibrahim al-Khawwash;

"Jangan memaksa diri untuk mencapai apa yang telah dijamin dan jangan mensia-siakan (mengabaikan) apa yang telah diamanahkan kepadamu."


Everything is all set, Allah akan susun semua dengan cara yang tepat, orang yang tepat dan masa yang tepat, wouldn't He? Jodoh, rezeki dan sewaktu dengannya tu bukan benda yang perlu dibingungkan sebab segalanya Allah akan bantu selesaikan, dan dalam usia sekarang, prioriti-prioriti lain masih di depan. Untuk diri sendiri yang masih belum matang ni, usaha hanya sebatas doa dan menjadi yang terbaik untuk semua. Tak ke?

Tapi tak sesekali aku nak kata cop awal tu salah, confess tu wrong step. Bukan. Sebab lain orang lain cara berfikir, kita yang mengenali diri kita sendiri macam mana. Kalau yakin keputusan yang kita buat tu betul, go on  je. Dan little by little saya sendiri semakin mengenali diri saya macam mana, semakin jelas apa yang nak dicapai dalam hidup. Maka, for now it just turns out to be.. not (yet) my thing anymore?😊











MashaAllah hasutan syaitan hindustan mana pulak ni wehh πŸ˜‚ For some reasons I just feel the need to write this on blog walaupun terasa macam hilang macho & awkward yang amat, lek ah first and last la ni InshaAllah hahaha ok geraklu

Everyone has their own struggle of becoming better. Think twice before we judge! :)

Wednesday, April 12, 2017

Suara tolong buat comeback

Alhamdulillah hampir dua minggu dah berlalu dengan laju yang amat, berjaya tak berjaya pun kira setakat ni mampu bertahan lagi la. Walaupun penat sangatttt dan dah seminggu lebih suara serak yang tak surut sejak hari ketiga, makin teruk lagi ada sebab dah serak pun tetap kena jerit-jerit jugak bila namanya cikgu. Mengajar pulak kelas hujung yang MashaAllah bising dia tahap taska. Kalau tak jerit maunya tenggelam suara tajah. Nak menangis pun ada kadang-kadang, nikmat suara Allah tarik kejap baru ni bukan main perit. Belum nikmat bernafas lagi huhu okay insaf jap.

Mana taknya, Jadual 3 Tholhah pukul 8.00 pagi sampai 1.30 tengahari tu dibahagi berdua je dengan Kak Farwah, jadual pulak tak stabil. Ada hari yang kelas kami sama banyak, ada yang kelas dia sikit sampai 3 masa je sehari tapi saya banyak and vice versa. Kot bosan jugak la bebudak tu tengok muka kitorang, 14 subjek cikgu sama je keluar masuk haha :’) Dah la halaqah Quran 2.30-4.30 petang tu tajah sorang ni jugak yang hadap kelas depa. Dua tiga hari awal tu depa gerun lagi, tapi dah lama sikit haa start dah buat perangai nak kena campak luar tingkap. Hingaq macam pasaq. Pulak tajah ni bila dah takde suara, slow down la sikit. Nasib baik ramai je volunteer tolong jadi speaker tajah siap back up “WOII DIAM AH SIAN USTAZAH TAKDOK SUARA DOH SEBAB MU BISING SANGAT!” haha comel betul walaupun kadang-kadang dia sama je bising.

Tapi yang pandai & rajin belajar takyah diketuk banyak kali ada je. Nasa’i, Nuruddin, Izzati. Yang lain tu most of the time masuk kategori menyembang yang sekali ketuk sekali buat, atau geng “Tak bawak buku” pastu bila paksa cari dalam beg tetiba magik pulak boleh jumpa, padahal tak pandai baca nama subjek kat buku pastu malas menulis lol. Cuma boleh dikatakan majoritinya memang buat setiap kerja yang tajah bagi, tapi effort tajah kena gigih la nak ketuk banyak kali, diorang kalau menulis memang slow. Kena cari inisiatif lain macam offer gula-gula kalau siap awal, tak siap takleh rehat, rampas/campak mainan diorang luar tingkap dan sebagainya. Tapi yang cutenya diorang rajin kalau suruh tasmik/mengaji dengan tajah ^^ (sebab boleh makan madu & kismis kehkeh) . Banyak karenah betul 3 Tholhah, sebab tu dalam geram tu serius tajah sayang.

Tahap kegarangan saya rasanya dah sampai tahap medium (okay la tu newbie) keje asyik jerit & libas meja depa dengan bulu ayam besi tu je. Tapi diorang tetap cakap banyak kali - suka ustazah Alya masuk sebab garang sikit tapi baik hohoho terhawuπŸ˜†. ‘Baik’ la nak dibandingkan dengan asatizah senior lain, power woi asal cakap nak mengamuk je bunyi. Kagum, dengan aku sekali gentarrr campur kesian haha. Entah la, diri sendiri tak sampai hati nak kasar sangat sebab depa budak lagi, baya adik saya je. Harith pun slow learner so boleh paham la. Emosi sesetengah dari diorang macam belum matang sesuai umur, kejap-kejap mengamuk bergaduh pastu nanges tak tentu hala. Ada time yang kita perlu pujuk & puji, bukan marah je semedang. Lagipun masa praktikal I tajah pra asyik kawan dengan bebudak je, tak biasa tinggi suara :3 (fail betul cikgu ceni) Apapun setakat ni inshaAllah boleh sabar lagi, geram tu memang tapi biasa la bebudak dan diorang tak pernah masuk kategori kuaja & menjawab dengan tajah. BERANI NOK BUAT GITUUUU? haha

I love kids so much, but at some points I don’t think like I was really born to be a teacher, especially tajah sekolah rendah yang memerlukan suara petir & kegarangan tahap dasat untuk buat the whole class totally in control. Tapi tamau give up lagi, awal sangat nak downkan diri sendiri. InshaAllah berbaki few months ni I’ll try my best, kemon lah Alya hang bukan amik course perguruan pun. Kira okay la ni for a newbie with no basic hahaha pujuk hati. Kakak-kakak sana kata biasa la awal-awal pun diorang seminggu dua takde suara, pastu okay la dan suara jadi lebih lantang. Pecah suara orang kata (lol that just sounds so wrong).

Kirim doa untuk saya please! 😁

Everyone has their own struggle of becoming better. Think twice before we judge! :)

Tuesday, April 4, 2017

Kak Tajah

Nabi kata bila Allah inginkan kebaikan bagi seseorang, Dia menjadikannya faqih dalam agama.

Dan sangat bersyukur kalau itu yang Allah nak bagi sekarang, melalui rezeki sebagai Kak Tajah di Madrasah Darussalam. Balik dari MAIDAM, tetiba Umi drive sampai depan Madrasah dan bagitau dapat keje. Buat surprise la kira sebab beliau tau fon saya mati, maka I had no idea haha comel je Umi. Tekezott yang amat sebab tak expect pun dapat memandangkan iv hari tu rasa hampeh semacam. Otak karat lepas sebulan mereput haha. Tapi betul la rezeki Allah ada di mana-mana.

Bila sampai tu ada lagi sorang akak ni diterima kerja sekali, Kak Farwah dan dia yang dipanggil dulu untuk serahan tugas. Then ada usrah, kagum la ada usrah guru wehh walaupun sebulan sekali je haha. Silibusnya kitab “Membina Fikrah Harakiyyah Islamiyyah” maka saya kembali mendengar istilah-istilah yang dah ditinggal sejak 4 tahun lalu Alhamdulillah uhuhu. Pastu disambung dengan meeting pasal Tamrin Tarbawi minggu depan (serius rasa macam balik zaman MPP je lol).

Tengtengteng


Kalau time praktikal kat SK Padang Midin dulu saya macam alone sadis sangat sebab semua cikgu berusia saya sorang je muda, kat sini Alhamdulillah majoritinya Ustaz & Ustazah muda 20an 30an camtu kecuali a few. Tapi lepas taaruf dalam meeting tu Mudir kata saya adik bongsu huhu. Dan mereka nampak sangat rapat & riuh antara satu sama lain, like how usrah mates should be. Maka rasa sangat lega and hope that I could get along very well too InshaAllah.

Nak ikut gaji, tak expect la tinggi sebab nama pun madrasah. Tapi Baba kata, apa yang penting ialah belajar tentang kehidupan. Belajar menghadapi suasana kerja untuk akan datang. I'm having a few insecurities like macam mana nak kawal kelas memandangkan saya bermasalah dalam bab cakap kuat-kuat, secondnya madrasah tu jauh dan saya tak pandai drive so how can I be on time setiap pagi, also nak ajar benda-benda yang dah tak berapa ingat. Kena study balik. Guru kat situ tak ramai, jadi sorang kena ajar banyak subjek- bukan subjek Diniah & hafazan je, subjek akademik pun. Redah je la nak oi hahaa

Overall, saya bersyukur sebab Allah bagi peluang untuk mengajar dan belajar. And now my cuti is officially over peh malasnyaaaa. Doakan saya!

Jumaat.
31 Mac 2017

Everyone has their own struggle of becoming better. Think twice before we judge! :)

Monday, March 27, 2017

The Final Days (PART II)

Sambung entri sebelum ni :

That was the first day. And for the rest of it.. Mula membiasakan diri dan bersyukur dengan apa yang ada. Was’nt that bad tho, best je cuma sebab dah biasa selesa maka kami jadi manja *dush dushπŸ’£*. Here’s a random list of what we’ve done there (12 hari rasa lama gila seriesli) :

  1.        DEMAM

Bermula dengan Lamiey yang demam panas sampai kena masuk air dalam badan dan extend dua paper, juga Ziyad yang demam & batuk teruk extend Syafawi. Lalu rantaian ukhuwwah jom-sakit-bersama-kami ni bersambung pula dengan Zue, Eby, saya dan semua banat IQT kecuali Kak Sanah & Fidah je tak silap. Allahu memang ujian betul huhu siap ada yang ingat kami batuk saja buat lawak. EXCUSE US APA TAK CUKUP REAL KE BATUK TUπŸ˜“


2.  KAFE
Kat DQ ada 3 kafe: Kafe Pentadbiran, Kafe Dona (Banin) & Kafe Doni (Banat). Ke tertukar eh aku pun konfius haha. Harga standard je. Lepas bergilir buat show Jalan-Jalan Cari Makan kat 3 kafe tu selama beberapa hari, baru tau rupanya Banat takleh redah kafe Banin dan Banat DQ selalunya jarang jejak kafe malam-malam. Kami bebudak MTQN je sesedap sirap asal lapar je “Jom makan kat kafe” tak kira siang malam. Patut orang asyik tengok muka pelik, langgar peraturan tak bertulis rupanya. Halahh tumpang makan je pun bukan bayar pakai biasiswa dia haha 😝


3. TASIK
I’ve been there, lepak tepi tasik berapa kali pun tak ingat dah siap buat live lols. Cantik la, besar wui tasik dia. Nak buat port mengaji pun best, dekat dengan masjid. And we held our #SaofhaqFinalMeeting masa petang terakhir kat sana. Sesi photoshoot siap pakai baju batch lagi, and we also did our second Mannequin (The first one masa #SaofhaqDayOut). Rinduuu


4   IMTIHAN
Macam jadual yang saya post dalam entry sebelum ni, paper kami tak banyak. Duk lama sebenarnya sebab ada gap lama sebelum Tasfiyah. Maka, jadi pereput sejati sepanjang 4 hari tu huhu. Paper Tahriri Quran & last paper- Tarikh Qura’ & Tarikh Mashaf duk dalam dewan besaq yang mula-mula serius blur nak duduk mana. Sebab aci duduk je ikut syukbah dan line selang banin banat supaya tak meniru 😩 Sehah punya rezeki, time Tahriri sebelah dia banin DQ yang masyi & tak kedekut, baik hati tanpa diminta tolong baca kuat-kuat. “Aaaaa dok acinya Sehahhhhh😭”, jerit 10 banat lain termasuk saya haha.

Syafawi … Soalan dia MashaAllah, susah uii. Kecoh group DQ-MTQN dengan seruan-seruan “Marhaban Ya Tasfiyah” haha. Kami IQT pecah ke 3 bilik panel, giliran ikut nama. Dan dah menjadi habit kami sejak sem 1- bila sorang siap, semua kalut gi serbu tanya ”Kena soalan mende tadi?”. Kak Sanah & Syauqi (giliran first) dapat soalan senang je, sampai turn seterusnya terus ramai nangis haha. Tapi Alhamdulillah Ustaz Karmizi baik sangat (walaupun muka syadid), layan je patploh belas kali rayuan tukar soalan saya diikuti dengan “Saya lulus dok Ustaz?😰” di penghujung sesi. Nasib baik tak kena penampo, annoying gila budak ni dah la takleh jawab haha. Khamis tu keluar list nama Tasfiyah & berkat doa semua dan murah hati Ustaz, Alhamdulillah saya dan separuh lagi sahabat tak kena. Tapi sangat kagum dan rasa amazed tengok usaha sahabat-sahabat lain yang Tasfiyah masa hari-hari saya mereput tu. Beruntung, Allah pilih untuk lebih dekat dengan Quran. Qiraat Amali Alhamdulillah okay la, last minute tak tido hafal matan walaupun demam kira worth it, gagap itu biasa haha.

5.                 5. NOVEL USTAZ
Ustaz Ibrahim salah seorang Mumtahin yang pernah datang ke IQT masa semester berapa pun tak ingat, tapi sentiasa menjadi faveret student sebab baik sangat, Syafawi semua lulus kalau dengan beliau hihi. Bila jumpa kat kafe, terus kami eksaited dan macam biasa ajak sembang & bergambar. Ustaz semangat ajak gi bilik Ustaz, jadi satu hari tu kami (Zue, Sehah, Fidah, Saya) mewakili semua pergi la jumpa Ustaz, mintak taujihat sebelum balik. Alhamdulillah banyak Ustaz pesan, antara yang saya paling ingat “Kamu lepas ni jangan tinggal mengulang, jaga Quran. Sekurang-kurangnya bila grad tu kamu ada 20 juzuk, bukan ingat surah Ad-Dhuha je. Baru la rasa berbaloi terima sijil Diploma, ada benda yang kamu dapat”. Tudiaaaa sentap baqhang.😫

Dan... Novel Ustaz? Tu kisah macam mana beliau kawen dengan isteri beliau haha. Panjang & best yang amat, one fine day I’ll write about it inshaAllah. Kalau rajin ah. Update blog pun malas, ada hati nak tulis novel puiii

           6.  SMUTEM
Lupa SMUTEM tu stands for apa, tapi setiap tahun ada taklimat ni lepas final untuk student JAKIM semester 6, explain pasal nak sambung belajar & Skim Pembiayaan Huffaz. Dengan bayaran RM20+RM30 untuk Universiti Awam (UA), universiti luar tak ingat berapa, SMUTEM akan bantu dalam a few important things untuk sape yang berminat mendaftar. Most of us do. Dan hari-hari terakhir itu menjadi semak dengan dilemma “Lepas ni nak sambung mana?”.

           7. TAARUF
Bilik kat DQ banyak, aras pun pening. Bilik paling dekat dengan kami cuma INSPI (geng Ganu) je, MTQ negeri lain – Kedah, Sarawak, Melaka etc etc tu semua jauh sikit. Maka, menjadi satu kemalasan bagi kami nak ketuk pintu bilik depa ajak sembang. So, taaruf pun bila terserempak or duk sebelah je la. Tanya nama, DQ/MTQN mana, sembang sikit pastu lupa dah muka sebab ramai sangat. Saya lettew haha. Tak sempat nak berukhuwwah mana pun kat sana, masing-masing sibuk ngulang & study maka automatik jadi assobiyah sikit :3 Tapi Banin bagus la, meriah group diorang duk sembang, lepak sesama campur DQ-MTQN macam dah lama kenal.

8.                8. JODOH BERTEMU DI TASIK DQ
Amboi point takleh blah. Maka memandangkan masing-masing dah habis sem 6 dan rasa masuk fasa layak kawen, terselit juga aktiviti usha budak MTQN lain yang dijalankan oleh segelintir student kerana mungkin rasa berpeluang cerah jumpa jodoh lain negeri lol. Banin kami sangat protective dan jawab “Ahhh takdok takdok, banat sep aku semua berpunya doh” bila orang tanya tapi yang kelakarnya siap cerita “Femes weh banat IQT sini, orang kenal blabla. Bangga rasa Banin.” Sebab apa bangga pun aku taktau hahaπŸ˜…

           9. CLASS TRIP
Masa hari-hari mereput tu tak sabar betul nak balik tapi last day tu rasa sayu je, sayang nak tinggal DQ. Sebenarnya, sayang nak habis Diploma. Sayang nak berpisah dengan semua. Dannn sebelum bertolak balik, kami ke KL kejap round Time Square. Comel je ramai-ramai ikut Eby &Asiah naik monorel apa semua macam anak ayam hahaha masing-masing jakun. Nasib baik ada budak Keyellll. Sampai TS, makan pastu berpecah. Ada yang gi main bowling, theme park, tengok movie, window shopping camtu la dan gather semula masa nak balik. Naufal sanggup drive dari jauh semata-mata nak join sekali sebab this might be the last time boleh gather ramai-ramai. Masa kat DQ pun dia datang jumpa semua, bawak goreng pisang bagi moral support haha 😊πŸ’ͺ

Sesi drama air mata bermula bila mana Asiah & Eby dah tak ikut naik bas sekali balik Ganu, jadi kami berpisah kat situ. Naik bas terus kena bahan sebab nanges. Kuaja. But it’s a good thing cs I didn’t cry for long sebab diorang buat lawak.

           10. MEREMPAT
Alhamdulillah selamat sampai IQT pukul 1.30 pagi camtu, setelah berjam-jam layan perasaan & sembang dalam bas yang tak semeriah masa otw pergi. Bila sampai terpaksa merempat tumpang tido rumah adik-adik (our ex-rumah sewa huhu) dan saya terpaksa stay lama sikit sebab Umi Baba gi KL, takde orang kat rumah. But a BIG thanks to adik-adik (Sumayyah, Aisyah, Rahmah, Tasnim, Baiti, Maryam, Muja, Syahida, Pqah, Kimie, Syu) for being awesome companies walaupun mula-mula Kakya segan gila sebab sensorang. But they treated me so well & kelakar yang amat πŸ˜‚ I had such a nice moment tho, siang tu pun ada Lamiey, Fidah, Kyrah, Coki, Timoh & Kakyan sama-sama isi borang & bergambaq. So I can simply say that my last day in IQT ended so well.


Special thanks to Arina, mangsa orientasi kami seminggu kat IQT yang sambut kami spesel kawkaw dari first day kat DQ sampai kami naik bas balik. Not to forget Nisreen Comey, Ainaa Athirah, Ayie of MTQ Perlis, juga sahabat-sahabat DQ & MTQN lain walaupun tak sempat kenal semua-- for helping us a lot sepanjang kat situ. Jazakumullahukhair. Moga kejayaan milik kita semua, inshaAllah πŸ˜‡πŸ’“ Lepas ni dah bawak haluan masing-masing. Fihifzillah guys!



Everyone has their own struggle of becoming better. Think twice before we judge! :)

The Final Days (PART I)

So today I finally got courage and time, of course, to start writing again eventho I couldn’t post everything on time since the internet didn't work so well. But I’m just gonna write up everything I could remember. Before I start, let’s make it clear that I’m not writing for anyone but myself, as these are the moments I would like to treasure and people I decided not to forget. So, I’m terribly sorry if this blog is not worth reading to you hee 😁

Be prepared for a major throwback, 12 DAYS OF FINAL EXAM in Darul Quran. Now.. How should I start? Dari minggu terakhir di Institut al-Quran Terengganu yang dipenuhi dengan aktiviti kalut nak jilid tesis ey? Haha. Masa tu la masing-masing baru nak mintak tolong member betulkan format (1 tesis mewakili 4 orang penulis kat laman rumah sewa hahaha), berebut turn guna printer yang masa nak print tu margin apa semua macam harem punya menyusahkan, kertas A4 tak cukup dan sebagainya. ‘Abang Jilid’ was such a big helper dan sangat penyabar tunggu kami banin banat yang berperangai tenuk last minit ni kat luar pagar haha. Btw tesis saya tajuknya "Kemahiran Pengucapan Awam dalam Kalangan Huffaz : Suatu Kajian di IQT". Ironinya penulis juga tidak mahir berucap, tajuk acah rare sahaja hahaha.

Dalam minggu tu jugak kami banat sem 6 kena pack semua barang untuk pindah keluar dari rumah sewa sebab junior nak masuk, and it was totally distracting dan masa tu rasa mengulang & study memang ntah ke mana. Langsung takde gaya orang nak final lagi seminggu. Soalan “Mesti awak ngulang banyok doh kan?” hari-hari menusuk dan berulang. Kalau nak didescribe betapa hecticnya, memang pehh tapi sempat lagi buat ig story & live dan asal buat pape je diikuti dengan ayat sedih “Ngelast doh :’)”. Haha konon sangat. Dan.. minggu tu tiba-tiba dapat pesanan senior lepas supaya fotostat dan cop sijil untuk dibawa ke DQ. LIKE WHAT? 😱 Maceh kak wakpe dok kabo tahun depan je huhu :’) Maka keserabutan sedia ada ditambah lagi.. and end up those were’nt even nessecary… haha takpe la kami redha je. And every single day masa minggu terakhir tu dicherish sehabis baik walaupun terasa laju je masa.

Dan finally Jumaat ituuu, Alhamdulillah kami selamat bertolak ke DQ Kuala Kubu. Pagi tu breakfast terakhir kat Demak, nasi lemak warna hijau (Mok kata sempena perpisahan haha) dan I had to rush for Ustaz Siff’s tandatangan on my thesis bcs he insisted me to come meeting him early that morning, katanya kalau saya sign sendiri jadi HUDUH. Like seriously Ustaz?? Saya ada bakat tiru tandatangan warden kot dulu?? Ok em kadang-kadang je bila desperate haha. Dan.. akhirnya kami 19 orang Saofhaq bersama Pokyie, Poklan & sepasukan junior sokongan khas, Zaky &  Suhail (hahaπŸ˜‚) selamat naik bas ke DQ. If you guys read this, terima kasih for the moral support, kami sangat sangat hargai. Tak terkecuali sokongan Ustaz Khairul & Ustaz Siff, adik-adik banat kat asrama yang sanggup datang rumah sewa ucap goodluck, mengorbankan aktiviti syahid penuh kekhusyukan pagi Jumaat dan segala doa & ucapan insan-insan kejauhan cehceh. Keluarga, pensyarah, senior junior, sahabat, mok & pok sapu, mok demak, staff IQT, every single person that has ever made du’a for us, wallahi we really appreciate them πŸ’–

I don’t remember how many hours exactly we spent on the bus, tapi ingat la segala perangai yang tak semenggah tu haha. Biasa la, tiap kali stress & nervous exam memang dah paham masing-masing keluar perangai monyet. Especially dengan kemahiran banat berebut, dapat la kami privasi yang begitu nikmatttt di belakang haha. Until… we reached Darul Quran. Masa tu berdebar ada, nak nanges pun ada. 

Dalam mood yang masih blur dasyat di tempat baru, terpaksa meredah hujan angkat beg dan jalan straight ke dewan untuk dengar taklimat dengan budak-budak MTQN lain. Kami antara yang paling lambat sampai Darul Quran. The only thing I clearly remember was masa Ustaz Disiplin tu tanya setiap MTQN, “Kamu berapa orang?” & “Datang naik apa?”. MTQN lain jawab “Naik bas” je. Tapi bila ustaz tu tanya “IQT datang naik apa?”, kami dengan bangga & selambanya jawab “BAS POKLANGG !!” pastu sakan orang gelak haha. Bangga oke sebut nama driver, lejen uuuuuu 😎 Dah habis tu, masuk bilik on the 3rd floor. Sebilik 4 orang, katil double decker kipas kecik satu. Tandas & shower room dia banyak tapi so so lah, masalah paip apa semua. Maka, hari tersebut dihabiskan dengan merungut dan membandingkan keselesaan dengan IQT. Typical students yang tak bersyukur, kami lettew huhu.

Bersambung..... Acahnya.

Everyone has their own struggle of becoming better. Think twice before we judge! :)

Thursday, January 26, 2017

Lambaian Terakhir Saofhaq #TheLastMomento

A super short update.


Honestly I'm not so into nasyid but I guess this's gonna be my new OST for Saofhaq-Shauqos-Jilul Huffaz momento. πŸ˜ŠπŸ’—

Last night was so heartwarming, totally moved by all of the cutesy. Thank you for everything, guys. Forever be keeping this bond inshaAllah.

Everyone has their own struggle of becoming better. Think twice before we judge! :)

Sunday, January 15, 2017

Final Exam.


Maka sebelum ana kembali bertapa di gua, sukalah ana untuk memaklumkan kepada entum sekalian bahawa hari ini ana dah dapat jadual Final Exam ana. InshaAllah tepat mengikut anggaran awal kami yakniii 27 Februari 2017, tapi  semua MTQN akan bertolak awal ke DQ untuk study week. Jangan risau kerana tidak sesekali kami menyimpan cita-cita untuk merealitikan drama pencarian Suami Aku Huffaz MTQN shooting dekat tasik DQ sepanjang tempoh tersebut, memandangkan masing-masing konfem sibuk mereput saja demi mengulang & study huhu. Nampak dah kat situ ciri-ciri insan cemerlang, last minute version belaka haha. Tajdid niat please Alya. Exam ni sebagai penguat semangat untuk dekat dengan Quran sahaja, bukan matlamat utama.


  

                Lihatlah betapa kacaknya jadual exam saya. Gap cantik punya, langsung takda HAHA


Terima kasih group wakil pelajar JAKIM Semester 6 gabungan DQ & MTQN yang ahlinya semua tak kedekut share maklumat & soalan spot (walaupun annoying sangat suka spam masa exam terutama bila syukbah dia habis paper awal & KENAPA SEM 5 BARU TERFIKIR NAK BUAT GROUP haha) dan terima kasih untuk kenalan saya dari MTQ Perlis yang sejak exam Sem 3 kot (Lepas Ihtifal Huffaz) sampai sekarang tak pernah tak share segala spot yang ada, walaupun tak kenal personally & contact betul-betul atas landasan imtihan dan guna konsep cari masa susah sahaja haha.

Tiba-tiba sesi penghargaan kan dah kenapa


Senior pesan "Al-Quran bukan nak kepada orang yang cerdik, tapi kepada orang yang RAJIN". kk geraklu

*Syukbah = Course
*Tasfiyah = Peperiksaan Ulangan

P/S : Motif entri sebenarnya nak mintak doakan je dan mesej tersirat nak bagitau lepas ni mungkin tak update lama. Doakan moga Allah permudahkan kami semua! :) πŸ’“πŸ˜Š


Everyone has their own struggle of becoming better. Think twice before we judge! :)

Saturday, January 14, 2017

Cita-cita seorang mak sedagha.

I never know how it feels to have an anak sedara, while at this age most of my friends already have at least one. Terpanggil untuk menulis entri ni tiba-tiba sebab baru tadi reply story Instagram kawan ('Amirah 'Afifah) yang kakak dia - Kak Aina selamat melahirkan anak kedua Alhamdulillah. Well yes I'm one of those typical girls who get so excited most of the time when it comes to cute babies or kids, we just can't help it. Fitrah mungkin. (Tapi pada certain situasi terpaksa behave takut orang ingat acah ibu mithali lol mentaliti apakah itu) Maka, sangatlah suka dengar kawan-kawan cerita & tunjuk gambar anak sedara masing-masing, sangatlah laju mengfavourite gambar anak orang yang comel-comel di Instegreng dan gigih juga RT kalau jumpa video budak comel kat Twitter. Yusuf Iskandar, Ajda, Arjuna Bakti, Fiska Medina, Dedobot, Aurora Heyricca, Aaisyah Dhia Rana & Opi are my all-time favourite (click on their names to head up to their Instagram). Dan ada juga anak sedara/adik/anak kawan-kawan Instegreng yang saya admire siap hafal nama tapi kadang-kadang buat diam sebab takut orang ingat saya bercita-cita menjadi Che Ta kelak eh.
Alhamdulillah I have 3 adorable lil siblings at home but they're already growing up so fast :( Paling bongsu pun dah Darjah 1, I feel so old now. InshaAllah soon my sis'll get married, pray that Allah will ease everything and have a cute baby soon :')
Sementara ituuuuu, I am a Cuya to these two anak sepupu yang Allah saja faham betapa susahnya saya menahan kecomelan mereka dan perangai mereka lol. Tapi itulah, jarang boleh jumpa.
Nur Imanillah Zahraa, 4 tahun dengan rambut cendawan goreng. Tapi tahlah gambar baby je ada. Anak Kak Teh yang mulut cokcek dan sentiasa eksaited ajak Cuya main hahaha πŸ’“ #Cumijanganjeles #CumitetapnomborsatudihatiJaroro


Muaz al-Farisi putih selepuk ikut Abe Im & Kak Ida 😭 Boleh kira dengan jari kot berapa kali je Cuya pernah dukung dia seumur hidup huhu


Sebab tu la nak anak sedara. Memang bersyukur dah ada adik tapi feeling dia tak sama sebab dah besar. Menyesal pulak tulis entri takde motif ni tapi takpe la alang-alang dah habis lima nam perenggan kan post je la kbai



Everyone has their own struggle of becoming better. Think twice before we judge! :)

Thursday, January 12, 2017

Sudah matangkah orang itu?


     Betul la kot orang kata usia itu mematangkan-- walaupun kadang-kadang kematangan tak boleh diukur pada usia. Tapi bila tengok balik, I think I've learnt so much throughout these years. Tak la banyak sangat, tapi mampu la kot mengubah seorang Alya yang huha huha kepada yang sedikit kurang huhanya (at least berbanding dulu haha). Dari pemikiran yang macam tu jadi macam ni, Dari cengeng dan terlebih lembut hati menjadi lebih belajar mengawal emosi. Dari matlamat dekat dekat sahaja, sekarang dah setting matlamat lebih utama dan belajar menyusun prioriti mengikut masa. Dari gaya penulisan yang penuh kebatakan menjadi em ada la bunyi kakak-kakak sikit cehceh haha. Dan ada la lagi perubahan lain, positif memang ada tapi negatif pun tak kurang banyaknya huhu.

   Sekarang kalau tengok junior yang huha huha, kadang-kadang senyum sensorang. Punya la rasa aura tua final year tu kan. It feels like.. I used to be like them. Pernah senakal itu. Sebollah itu, Pernah buat dan rasa macam tu bahkan lebih dari tu memandangkan perangai kami satu batch memang susah nak dihadam kepelikkan dan kejenayahannya haha. Tapi bak kata Cikgu Zanariah kat adik-adik, "Awak tengok abang kakak awak yang SPM 2013 tu, perangai nakal tapi result terbaik". GILA TAK BANGGA? Hahaha. Em tapi nak bangga sangat pun tak boleh sebab saya tak straight A's pun haha :( Math & B. Arab kecundang B+ sahaja, mungkin sebab banyak dosa eh.

Saja tayang zaman kegemilangan hahaha


   Ehem, berbalik kepada topik awal perenggan, Sebenarnya bersyukur sebab pernah ada fasa jahiliyah (sekarang pun masih jahil, doakan) & pengalaman-pengalaman buat salah sebab sedikit sebanyak boleh belajar untuk memahami ragam manusia, jiwa remaja. Kalau agak-agak tengok junior buat salah jadi nak pandang dengan muka kerek tu, teringat balik zaman nakal diri sendiri pun ada lagi teruk dari tu. Siap kalau junior cerita kisah diorang terus jadi rinduuuuu. Time depa cerita masalah, mintak nasihat ke apa tu boleh la sikit-sikit buat sesi sharing moment based on pengalaman ciput kan. Dan bersyukur pernah buat salah, sebab melalui semua tu saya belajar dan Allah susun cantik-cantik jalan hidup yang tak pernah disangka. Bersyukur pernah buat nakal, sebab memori itu yang dikenang sampai tua mereput nanti, kang kalau nerd je takde benda pulak nak throwback dalam group Wasap kelas haha. Bertahun dah tamat zaman kegemilangan tapi tak habis throwback sambil masing-masing "Wakpe kita gitu dulu? Dok matured langsung Hahahaha". Ayat cliche la tu. Buat-buat persoalkan perangai bingai sendiri, menyampahnya haha. 

   I guess we're all a bit grown up now Alhamdulillah. Tak la matang mana pun tapi em ada la sikit-sikit sel otak yang baru berhubung. Just.. Tak mintak banyak, mintak doakan saya je tau :)
   

Everyone has their own struggle of becoming better. Think twice before we judge! :)

It's me again.

  So I finally have the urge to start updating again, after a few years. Lama sangat fasa beruzlah haa. Most of my old posts telah ditong sampahkan ke dalam draft sebab bila baca balik rasa nak selam diri sendiri, like seriously WHY DID I WROTE SUCH CRAPS? Tahap tak matang tu memang mengundang makian masyarakat betul, lagi ada hati nak berbelog huhu. Okay sikit sikit je kutuk diri sendiri.

  Now Alhamdulillah I’m on my final sem, life’s so hectic with the mini thesis and upcoming final exam next month, tapi tetiba ada rasa nak update blog seposen dua supaya later on bila bertambah umur saya boleh recall balik apa-apa yang dah lupa. Boleh tengok balik diri sendiri camana gaya, apa yang saya dah achieve, perjalanan hidup yang dah jauh bertapak-tapak ke depan (kalau Allah izin). Bila baca balik post-post zaman form 3 dulu, I feel so old for not remembering things. Memandangkan for the time being saya dah tak menulis diary, cuma sekali sekala tulis notes kat henpon atau caption ig & merapu kat Wechat, maka blog ni akan jadi half of an online diary sebab menulis ni memang passion dari kecik dan cara express emotion walaupun tah hape hahaha. Please drop down your expectation dan ambil yang baik-baik saja kalau ada, okay?



  Kejap je rasa dah nak habis belajar kat sini, I will surely miss this place, big time. Sungguh belum sedia lagi nak hadap dunia luar, walaupun nak cepat habis tapi tahu je akan datang dah sah-sah akan rindu tempat ni. Tapi nak buat cemana, kita berjalan dan sampai masa kita akan berhenti. Lepas tu kita akan mula balik dengan perjalanan baru. Pray that I could end this thing well, will ya? Doakan semoga saya & sahabat-sahabat ingat Quran, grad dengan cemerlang. Amin inshaAllah.

See you when I see you! ;)

Everyone has their own struggle of becoming better. Think twice before we judge! :)