'>

Monday, July 2, 2018

to stay or to leave

These days a few of my close friends keep sharing their love problems with me, dah agak lama sebenarnya the self proclaimed “Doktor Chenta” in me tak beraksi. Kah. Bukan power sangat pun, dari dulu pandai merapu saja padahal diri sendiri ke laut. Tapi itulah, mungkin kadang-kadang orang cuma perlukan telinga untuk mendengar, untuk dikongsi beban perasaan. Itu dah cukup melegakan walau kita tak mampu nak fikirkan solusi.

Loving someone is like giving them ability to hurt us, hoping that they won’t, is it? Macam bagi pisau kat orang, at the same time harap tak ditikam. Tapi walau macam mana berhati-hati pun, you will still end up getting wounds or scratches. Memang tak boleh elak dari disakiti atau menyakiti at least once in a lifetime.

Cuma bezanya mungkin antara worth it atau tidak.

However I would like to mention,
Respect others and don’t forget to respect ourselves too. Dalam sesetengah perkara, letak kebahagiaan diri sebelum orang lain. It’s not about being selfish, tapi menjaga diri. We deserve someone who value us as a person, who’s always sure about us. Kalau kita banyak berkorban perasaan knowing that orang sebelah sana takkan menghargai, atau kalau benda yang patut diperjuangkan bersama tapi cuma tinggal kita, then it’s not worth fighting for. Know when is the right time to walk away, to stop trying and save ourselves from severe heartbreak.

Cinta bukan melemahkan, tapi menguatkan. Dan tak menjadikan kita terhina.

Falling in love is not always fireworks and sparkles, bukan juga a bed of roses, memang ada masa kita terluka. Tapi kalau MOST of the time you get hurt, then maybe you should reconsider.  Kadangkala kita mendahulukan hati berbanding akal, like people say lah IQ orang bercinta selalu jadi rendah harhar. Biasalah, sayang.

But still, know our limit. Know our worth.
Moga Allah jaga hati kita.

Sedih tau banyak dengar kisah kawan-kawan yang heartbroken :’(


Everyone has their own struggle of becoming better. Think twice before we judge! :)

No comments: