'>

Wednesday, February 28, 2018

Sentimental

Found this in my draft and decided to post it somehow:
So last month di tengah-tengah hectic sebelum final I've decided to attend my Diploma graduation (Grad kali kedua, kali pertama di Darul Quran) tapi sebenarnya bukan nak bercerita pasal tu pun. Few days before, kami ke MDM untuk ambil jubah dan kebetulan singgah solat Zohor di IQT.
Perasaan menjejakkan kaki kembali after awhile yang selama ni cuma mampu merenung pemandangan luar pagar semata-mata.
Serius susah nak describe. MashaAllah, tenang pastinya. Bi'ah yang dah sekian lama tak jumpa di mana-mana dan betul la orang kata you won't really appreciate something until you lose it sebab dulu pun I took it for granted, tak betul-betul menghayati & memanfaatkan rasa tenang tu.
Di setiap sudut, terlintas bayang aku dan mereka-mereka yang pernah ada. Repeating the words "Eh, dulu kat sini la kita..." "Wow dah tukar la sini blabla dulu takde lagi". "Rindunya tangga ni port aku.."
Rindu. Teringat. Walaupun yang sempat diteroka hari tu cuma Masjid As-Syatibi dan tak jumpa sesiapa sebab tengah cuti. It's cliche to say this tapi kalau boleh kami rasa macam taknak balik, nak stay situ & ngaji je. Tapi for sure, life goes on.
It was totally a different feeling, to come back as an ex-student, bukan lagi sebagai banat berbaju purple atau pink yang mencintai menu minum petang dan suka mewakilkan bahagian kuih dan bubur kawan yang tak makan, atau pelajar Diploma yang tak pernah hafal nombor kad matrik dan tak suka pakai baju batik. Bukan lagi sebagai murid yang nervous bila kena tasmik kat bilik guru dan merasakan meja di bucu dinding pustaka ialah tempat paling best untuk mengaji. And yeah the list goes on and on. Sometimes you wish to come back to the same place as you were but welll as we grow up things ain't the same no more. 
And for that time I realised; aku masih meninggalkan secebis jiwaku di situ.
Fihifzillah.

Everyone has their own struggle of becoming better. Think twice before we judge! :)

No comments: